Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
In het midden van de wereld

Pranas Kentra Trio & Hiske Oosterwijk, zaterdag 19 september 2015, Cantina, Groningen

Aan de deur word ik welkom geheten door de uit Sicilië afkomstige uitbater, ik kom te zitten naast een jongeman uit Barcelona die voor het eerst in Groningen is, de drummer uit Litouwen moet dezelfde nacht nog door naar New York en de gitarist uit Litouwen moet dezelfde nacht nog terug naar Litouwen. In de muziek van het Pranas Kentra Trio is het rustig als in het oog van een orkaan.

Nou, dat laatste klopte niet helemaal. Want in het laatste nummer, een eigenwijze visie op Charlie Parkers 'Now Is The Time' (vocaliste Hiske Oosterwijk: "A blues with no clues"), ging de gitaar van Pranas Kentra over een hobbelig keienpad, vaak mooi in contrapunt met de basgitaar van Benson Itoe. Kentra verstaat de kunst van het weglaten, zodat de luisteraar uitgedaagd wordt een melodietje of een frase in zijn hoofd af te maken. Maar hij kan ook, al dan niet met behulp van loops, multimelodieën spelen. De muziek van het combo, dat een jaar of vijf geleden aan het Groninger Prins Claus Conservatorium ontstond, is een eigen merk mengsmering van jazz, pop, funk, elektro en Oost-Europese ritmen.

Oosterwijks stem wordt instrumentaal ingezet: in 'Frankische' mengde de subtiele scherpe fluittoon van de versterking er aangenaam mee. Daarbij viel de rotsvaste timing van drummer Stefan Goranov op: welke krankzinnige licks hij ook op je losliet, je voet bleef onverstoorbaar. De zangeres draait haar hand overigens ook niet om voor een 'rechte' evergreen als 'My Favorite Things'.

Het tweede stuk, 'Desolate In A City', had - dat zal niet verwonderen - een meer introspectief karakter. Hier vergleden non-figuratieve soundscapes langzaam van kleur naar kleur. De ritmen waren navenant abstracter – doch alles mondt uiteindelijk toch weer uit in een funky tapijtje. Hij is toch nog goed terechtgekomen in die vreemde stad, die jongen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 24.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.