Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
I Got Rhythm

John Dikeman, William Parker & Hamid Drake, woensdag 9 september 2015, Bimhuis, Amsterdam

Met veel kracht en energie stuiteren Dikemans rauwe noten in een lange, onuitputtelijke reeks over het podium. Maar het spektakel komt zeker niet alleen van tenorsaxofonist en powerblazer John Dikeman. Het ritmetandem, bestaande uit bassist William Parker en drummer Hamid Drake, trekt een ritmische structuur op waar je eveneens niet bij stil kunt blijven zitten.

Aan alles is te merken dat de leden van dit trio - hun nieuwe cd 'Live At La Resistenza' verscheen onlangs bij El Negocito Records - volledig aan elkaar gewaagd zijn. Vooral in de heftige momenten als Drake zowat het huisdrumstel van het Bimhuis aan gort slaat en Dikeman scheurend en gierend net niet uit de bocht vliegt, terwijl Parker woest groovend de benodigde structuur aanbrengt. Toch horen we in twee volledig geïmproviseerde sets ook de blues. Tussen het muzikale geweld klinkt de weemoed door, schrijnt en schuurt het. Bijzonder zijn ook de momenten waarop het ritme volledig wordt uitgeserveerd en waarin Parker plukkend en trekkend aan zijn snaren om het strakke ritme van Drake heen danst.

De set na de pauze kent, in ieder geval in het eerste deel, een ander karakter. Drake begeleidt zichzelf op een handtrommel, in een zeer snel ritmisch patroon, terwijl hij een Tibetaans gebed zingt. Je hoeft de tekst niet te kunnen verstaan om te weten dat dit een lied is waarin de kern van het bestaan wordt geraakt. Dat krijg je wel mee dankzij de smartelijke wijze van zingen. Dan valt Parker in, hier op schalmei, een even klagelijk en smartelijk geluid voortbrengend. De basdrone die Dikeman met circulair breathing-techniek op de achtergrond uit zijn tenorsax perst, maakt het geheel compleet. En als hij vervolgens dichterbij komt, blaast hij een bijzonder stemmige partij. En zoals gieren om hun prooi cirkelen, zo cirkelt Parker even later, solo, om het ritme heen. Aanzetten zijn het, voorzien van veel stiltes. De solo van Dikeman, die hierop volgt, is er weer één die perfect past in 's mans idioom. Even rauw, lyrisch, ontwapenend en rechtdoorzee als altijd. En dan die solo van orkaan Drake. Genadeloos geselt hij zijn snaredrum in een overweldigend ritme.

Cedric Craps maakte foto's van het concert dat Dikeman, Parker en Drake op 8 september in het S.M.A.K. te Gent gaven. Klik hier om ze te bekijken.

Labels:

(Ben Taffijn, 18.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.