Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Totaaltheater van Tristan Honsinger

Tristan Honsinger's Just Off, donderdag 27 augustus 2015, PlusEtage, Baarle-Nassau

Als er één artiest is die je live moet zien, dan is het Tristan Honsinger. Hij is immers veel meer dan alleen cellist en componist. De petten van clown, mimespeler en theatermaker passen hem minstens zo goed. Dat laat hij zien als lid van het ICP Orchestra, maar nog nadrukkelijker in zijn eigen projecten als Honsingers nieuwe project Just Off, waarin hij samenwerkt met drie Japanse geestverwanten.

Neem het boeiende onderdeel in 'House Of Wasp', de suite voor de pauze, waarin de vier muzikanten elkaar om beurten 'dirigeren' en verleiden tot de meest buitenissige acties, knotsgek en met veel humor, maar tegelijkertijd altijd uiterst muzikaal. Of na de pauze als vissen de inspiratiebron vormen voor de muziek en de vier leden van dit kwartet starten met een minutenlange mimesessie, waarin deze vissen gekke bekken trekken, happen naar lucht en de meest bizarre geluiden produceren. Om nog maar te zwijgen over bassist Takashi Seo, die demonstreert hoe je een contrabas op zijn kop bespeelt!

Maar natuurlijk valt er ook muzikaal veel te genieten waarbij, eclectisch componist als Honsinger is, werkelijk de complete muziekgeschiedenis- en cultuur voorbijkomt. Zijn composities zitten vol citaten van Schubert en Beethoven via Satie naar Cage en Feldman. Maar ook de niet-westerse muziek komt voorbij: blues, Italiaanse volksmelodieën (met zang van Honsinger), Japanse melodieën (met zang van violiste Yuriko Mukoujima) en de volksmuziek van Midden- en Oost-Europa.

Een prachtig moment zit vlak voor de pauze als de drie strijkers om beurten met hun strijkstok de volledige strijkbeweging op hun instrument maken met wisselende kracht: soms fluisterzacht, soms knarsend als een deur die staat te klapperen in de wind, soms zeer nadrukkelijk. Het geheel wordt afgewisseld met spaarzame pianoaanslagen van Shuichi Chino. Het publiek luistert ademloos naar dit bijzondere moment tijdens een bijzonder concert.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.