Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een feest van klanken en kleuren

Peter Brötzmann vs Paal Nilssen-Love, woensdag 26 augustus 2015, Oorstof, Zuiderpershuis, Antwerpen

Een half jaar geleden kwamen drummer Paal Nilssen-Love en rietblazer Peter Brötzmann op het idee om eens een ander album te maken dan de duo-albums die ze tot dit moment maken, meestal liveopnamen. Het idee was om meer de studio-omgeving te benaderen en daarnaast bestond de wens om een uitgebreider instrumentarium te hanteren. Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen van Oorstof boden hen vervolgens de plek, het Zuiderpershuis in Antwerpen, om drie dagen samen te spelen en opnames te maken. Het geheel werd afgesloten met een liveoptreden voor 150 bezoekers. Brötzmann had flink uitgepakt en zijn complete verzameling saxen en klarinetten meegenomen, van de vaak geziene tenorsax tot de zelden voorkomende contra-altklarinet en Nilssen-Love had naast zijn vertrouwde drumstel een uitgebreide set gongs opgesteld.

Brötzmann tovert dan ook voor iedere improvisatie een ander instrument tevoorschijn, wat ieder nummer natuurlijk een andere kleur geeft, beginnend met de grootste van alle, de bassax. Een gevaarte in alle opzichten, waarvan het geluid - zeker als Brötzmann erop blaast - nog het meest weg heeft van een aardverschuiving. Diep, zeer diep en donker. Versterkt door het beukende, hallucinerende slagwerk van Nilssen-Love doet het de luisteraar naar adem snakken.

In het tweede stuk, waarin Brötzmann een klarinet hanteert, klinkt een heel ander geluid. De sfeer is hier weemoedig en de melodie heeft een droeve ondertoon. In combinatie met het ritmische slagwerk heeft de melodie aanvankelijk het karakter van een dans. In deze passage is goed te horen hoe intens, puur en zuiver Brötzmanns spel ondanks zijn 74 jaar nog steeds is. De rust is bij deze twee muzikanten echter nooit van lange duur; het geheel neemt gaandeweg in heftigheid toe en Brötzmann probeert jankend, piepend en schreeuwend een weerwoord te geven op het dwingende ritme van Nilssen-Love.

Brötzmann op tenorsax klinkt zoals we hem kennen: intens, scheurend en knetterend stoot hij zijn noten naar buiten in een moordend tempo. Samen met het krachtige slagwerk van Nilssen-Love levert dat een ware explosie. Maar echt imponerend wordt het als na een overweldigende drumsolo Brötzmann met lange halen het tribale ritme onderstreept.

Bijzonder is ook de partij die Brötzmann blaast op zijn contra-altklarinet. Een diep en sonoor, welhaast onderaards geluid. Nilssen-Love kiest hier voor zijn verzameling gongs. Het levert een bijna mystiek geheel op. Als ook hier weer de expressiviteit zijn plek opeist, lijkt het geluid van Brötzmann nog het meest op dat van een apenkolonie.

Klik hier voor foto's van dit concert door Hans van der Linden.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.