Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Dwalen op het ondermaanse

Jorg Kaaij, Bert van Erk en Steve Altenberg, donderdag 24 september 2015, Jazzcafé Alto, Groningen

Jazz is drijfzand. Je moet er goed de weg in weten, anders zak je onherroepelijk weg. Wel, de heren Kaaij, Van Erk en Altenberg zijn uitstekende padvinders. Een standard, of dat nou 'Deception' van Miles Davis is, of 'Conception' van George Shearing, of iets daartussenin, fiksen ze fluitend, de handen in de zakken. Maar ook eigen werk, zoals het nummer 'Nachos Nerve' van saxofonist Jorg Kaaij, dat klinkt als een kind van 'Freedom Jazz Dance' en 'I Want To Be Happy', maar dan op twee noten, met een meer gedetailleerde bridge, levert geen problemen op.

Over bruggen gesproken: de saxofonist gaat zó vrij met de melodie van 'Chelsea Bridge' om dat hij voor hetzelfde geld op de Kijk in 't Jatbrug aan het dwalen zou kunnen zijn. Zijn geluid op de tenor is puur en vol; vertaald naar de bariton kom je dan in de buurt van Pepper Adams uit. Lekker massief. Daarbij blijft de saxofonist every inch a gentleman. Niet dat hij vies is van de blues, maar daarbij moet je dan niet zozeer aan een Joe Houston denken of een Arnett Cobb of een andere gore Texaan. Deugdelijke opvoeding, vrees ik.

Het onverwoestbare 'How High The Moon' krijgt van de contrabas van Bert van Erk als contramelodie 'Ornithology' mee. Hij soleert hier in de hogere regionen van zijn instrument. Drummer Steve Altenberg daarentegen blijft down to earth, dus zo'n 380.000 kilometer lager. Hij zit ook daadwerkelijk lager dan een reguliere drummer. Alsof hij vanaf twee treden beneden het maaiveld opereert. Goed geaard, zouden ze in new age-kringen zeggen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann. En bekijk hier een video-opname van 'Chelsea Bridge' door Kaaij, Van Erk & Altenberg in Alto.

Labels:

(Eddy Determeyer, 29.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.