Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Deze man maakt geen muziek, hij ís muziek

Lonnie Holley, woensdag 2 september 2015, The North Sea Jazz Club, Amsterdam

"Thumbs up for mother universe", zo ontmoet Lonnie Holley - beeldend kunstenaar, musicus, zanger, dichter, performer en improvisator zijn luisteraars na afloop van een verbijsterend intens concert in The North Sea Jazz Club in Amsterdam. De energie en begeestering waarmee hij zijn publiek, samen met cellist Dave Eggar en slagwerker Steve Nistor, tegemoet treedt, zijn gerust overweldigend te noemen. Waarbij zijn afkomst, het zevende kind uit een arm gezin van 27(!) kinderen, waarbij verwaarlozing meer regel dan uitzondering was, een onmiskenbare Fundgrube betekent. Opvallend is dat Holley hier op geen enkele manier met wrok op terug kijkt. Integendeel, op het podium staat een man vol kracht en compassie die de wereld ziet als zijn werkterrein en met bijna Messiaanse toewijding zijn publiek in vervoering brengt. Waarbij zijn liederen gaan over de gebeurtenissen van het leven en de daarbij behorende emoties. Hij zingt ze met alles wat in hij in zich heeft: fluisterzacht, pratend, schreeuwend, jankend met overslaande stem. Als een mes zo scherp en tegelijkertijd ontroerend intens.

'And The Testimony Says - In The Hideaway (For Anne Frank)' is daarbij ongetwijfeld het ontroerende hoogtepunt. "Quiet, baby don't cry, some might hear you", zingt hij fluisterend, met overslaande stem. "Shhht". Terwijl Eggar allerminst stil is, want een gloedvolle, dramatische solo speelt op zijn cello, zoals je dat alleen op een cello kunt doen. En dan die stem van Holley: vol kleur, emotie en gevoel weet hij over te brengen hoe absurd de situatie waarin Anne Frank en haar medebewoners zaten, was. Hoe kun je nu huilen zonder geluid te maken? Hoe onnatuurlijk. En dan Nistor die door zijn conga's zachtjes te beroeren het geheel als het ware inkadert.

'Making A Joyful Noise', ook te vinden op Holley's tweede album 'Keeping A Record Of It', is eveneens een hoogtepunt, maar dan op een heel andere manier. Hier viert de vrolijkheid hoogtij. Daar zit hij te swingen achter zijn keyboards. Vol intense speelsheid, passie en blijheid schreeuwt hij het uit: "Making noise, making noise!"

Labels:

(Ben Taffijn, 11.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.