Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
De potentie is aanwezig

The Jazz Commotion, zondag 20 september 2015, Taste of Jazz, De Fermerie, Deventer

Alhoewel in november de Nacht van de Jazz zal worden gehouden op de podia van de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia) is de subsidiestroom voor de jazz al sinds geruime tijd behoorlijk verdampt. Dat betekent dat het aantal jazzpodia landelijk dramatisch is teruggebracht.

Gelukkig zijn er in enkele provinciesteden nog wat plaatselijke initiatieven tot stand gekomen om jazzconcerten te organiseren. Weliswaar bescheiden, maar met zeer goede bedoelingen. Zoals Taste of Jazz in de oude Hanzestad Deventer. Eén keer per maand van september tot en met april wordt er op de derde zondag van de maand een jazzconcert geprogrammeerd in de historische accomodatie De Fermerie.

Op het openingsconcert van dit seizoen bijt Prinses Christina Concours-winnaar The Jazz Commotion de spits af. Het kwartet, dat uit pas afgestudeerde en nog studerende conservatoriumstudenten bestaat, vertolkte een mainstream jazzrepertoire bestaande uit standards (o.a. Cole Porter) en vroege composities van onder meer McCoy Tyner en Miles Davis. In 'klassieke' bezetting – Mo van der Does op altsax, Stefan Bos op (elektrische) piano, William Barrett op bas Lluis Naval Mengiban op drums – werd uiterst bekwaam, maar nogal schools, gemusiceerd en gesoleerd.

Wellicht – gelet op de jonge leeftijd – bevindt het viertal zich nog in een rijpingsfase. In ieder geval is de potentie aanwezig. Het kwartet kan aan allure winnen door zich te richten op eigen composities en wat vrijer en avontuurlijker te improviseren. Ook de collectieven kunnen wel een tikje dynamischer. Het lijkt niet uitgesloten dat dit kwartet in enkele jaren tijd een graag geziene gast zal zijn op de grote en bekende Nederlandse jazzpodia.

Voor de pauze was er een intiem Braziliaans concert van zangeres Annelore Horn en gitarist Rick Snelling. Veel bossanova's dus, die zeer sympathiek werden gezongen door Horn en adequaat begeleid door subtiel ritmisch gitaarspel van Snelling. Ik begrijp echter niet wat dit optreden met (taste of) jazz van doen heeft. Of begint bij dit kleine sympathieke jazzpodium de vervuiling en verloedering net als bij het NSJF (North Sea Jazz Festival) en meerdere festivals en podia ook al toe te slaan?!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 25.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.