Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Hugues Vincent / Vladimir Kudryavtsev / Maria Logofet - 'Free Trees' (Leo, 2015)

Opname: april 2014

Over de titel van deze cd 'Free Trees' zegt bassist Vladimir Kudryatsev: "Roots of our lifetime experiences, the things that influence us are always here with us. We are being nourished by the roots just like trees, we cannot be detached from them, and like trees we are capable of bringing some extravagant fruit. The shape of a tree – always new, unrepeatable but recognizable: trees take the curves of the objects standing in their way or penetrate them." Het is dan ook geen toeval dat we op de achterzijde van het cd-doosje een foto vinden van een oude autobus midden in een bos waar de bomen letterlijk doorheen groeien. En op eenzelfde wijze banen de drie musici zich een weg, waarbij ze zich door niets en niemand laten tegenhouden. Hugues Vincent op cello, Maria Legofet op viool en de eerder geciteerde Kudryatsev op bas creëren als modern strijktrio een eigen, vaak redelijk verrassende klankwereld.

Bij 'Adventures Of A String Section On The Moon', een van de langere stukken op dit album met 21(!) composities, is het inderdaad net alsof we op de maan zitten. Onbestemde klanken, waar we nu niet direct strijkers in herkennen, worden afgewisseld met rustige basaanslagen. Dan klinkt er een geluid dat nog het meest doet denken aan het geluid dat een speeldoosje voorbrengt, afgewisseld met space-achtige geluiden - niet zo gek natuurlijk als je vanaf de maan speelt. Aansluitend neemt het nummer een vlucht met staccatospel om uiteindelijk uit te monden in een klassiek aandoende passage, die de muziek van Sjostakovitsj in herinnering brengt.

'Secret Passions' is een toepasselijke titel voor een ander stuk op dit album. Een zinderende dans voeren de musici hier met elkaar op, uitdagend en flamboyant. Vooral het duet viool–cello, ondersteund door enkele basgrepen, getuigt van een enorme passie. In 'My Kingdom For A Horse!' staat overduidelijk een steeds onstuimiger wordend paard op stal. Aan dit trio te horen moet het nodig de wei in! Ook 'Old House (Winter China)' is een zeer beeldende compositie. Het is één en al gekraak dat we hier horen en de wind die tussen de planken door waait, gelardeerd met een Chinees aandoende melodie.

Bijzonder is ook 'Fukushima Lullaby'. Een fijnzinnige compositie, maar met een dwingende wijze van musiceren. Aan alles hoor je: dit gaat ergens over, ook als je de titel en de gebeurtenissen die de titel in herinnering roept niet zou weten. Vooral de vioolsolo, in combinatie met de diepe klanken van de cello, is van grote intensiteit. 'Long Ago When We Rocked' tenslotte is een misleidende titel. Dat dit nummer rockt is zonder meer waar, maar dat doet een groot gedeelte van dit album. Laat dat 'Long Ago' dus maar weg, getuige ook 'Life Of Insects' en 'Odysse'.

Klik op de afbeelding hierboven om een impressie van 'Free Trees' te zien en te horen.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 11.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.