Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Compro Oro - 'Transatlantic' (W.E.R.F., 2015)


De Vlaamse vibrafonist Wim Segers en zijn kwintet Compro Oro hebben iets met latin-jazzicoon Cal Tjader. De liefde heeft geleid tot een album vol latin jazz dat de toepasselijke naam 'Transatlantic' draagt, met op de hoes een oceaanstomer badend in tropisch geel licht. Het kwintet grijpt terug op de traditie van eind jaren 60, toen jazz en latin succesvol met elkaar werden vermengd door musici als Stan Getz, Joao en Astrud Gilberto, Antonio Carlos Jobim en de hierboven genoemde Cal Tjader.

Maar de kracht van Compro Oro ligt erin dat het kwintet niet in de traditie blijft hangen. Integendeel, daar zijn deze Vlamingen te dwars voor. Zo kent 'Hire Desire' ook zeker invloeden uit de Ethiopische jazz van Malatu Astatke, met name in het laidback en tegelijkertijd puntige gitaarspel van Bart Vervaeck. In 'The Cuban 5' kunnen de twee slagwerkers, percussionist Robbe Kieckens en drummer Frederik Van Den Berghe, hun kunsten optimaal voor het voetlicht brengen, terwijl bassist Mattias Geernaert een serie ritmische grooves toevoegt. Het is goed soleren voor Vervaeck op een zo aanstekelijke beat.

In 'Freddy’s Tune' biedt de ritmesectie Segers én Vervaeck een dansbaar ritme om op te soleren. De bijdrage van de vibrafonist is kleurrijk en precies, die van de gitarist gruizig en vol spanning. In 'Voodoo Valley' valt de gastbijdrage van Nathan Daems op; hij blaast een zinderende solo op de washint – een etnische fluit. Het kleurt goed bij het monotone, Afrikaans aandoende ritme van dit nummer, wat zorgt voor een broeierige sfeer. Een ander hoogtepunt is 'Johnny Does Whatever He Wants', gebaseerd op de traditional 'Johnny I Hardly Knew Ya'. Vervaeck speelt hier een indrukwekkende blues vol vervoering, terwijl de bescheiden bijdragen van de andere musici de benodigde spanning leveren. Het tikken met de stokjes door de drummer, de behoedzame slagen op de conga's, de weemoedige klanken van de bas, alles valt hier perfect op zijn plaats.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Hire Desire' en 'The Cuban 5'.

Labels:

(Ben Taffijn, 17.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.