Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
C.B.G. - 'Erasing Borders' (TryTone, 2015)

Opname: juli 2013

De van oorsprong Argentijnse, maar reeds enige tijd in Nederland wonende gitarist Guillermo Celano kreeg in 2013 van het North Sea Jazz Festival de jaarlijkse compositieopdracht. Nu, twee jaar later, staat het werkstuk op cd onder de naam 'Erasing Borders' en gespeeld door één van Celano's projecten: C.B.G., oftewel de Celano/Baggiani Group, die Celano reeds enige jaren vormt met muzikale partner en slagwerker Marcos Baggiani. Verder bestaat C.B.G. uit rietblazer Joachim Badenhorst en bassist Clemens van der Feen.

In het titelnummer zet Badenhorst een overtuigende solo neer op tenorsax, met lange melodische lijnen en een enkele schurende beweging. 'The Architect' bevat een puntige dialoog tussen Celano en Badenhorst. Samen bouwen zij de compositie. Maar ook Baggiani speelt in dit nummer een belangrijk rol met een krachtige solo, die na enige tijd door Celano's gierende gitaarspel bruut wordt doorsneden. Baggiani schakelt vervolgens over op een ritmisch, blues-georiënteerd patroon, dat de voortdurende solo van Celano diepgang verleent en bij de luisteraar ene meneer Hendrix in gedachten brengt.

Over 'The Immigrant' zegt Celano zelf: "The Immigrant was an attempt to resurrect many of the emotional situations in which immigrants find themselves." Het verbaast dan ook niet dat Celano in dit nummer de luisteraar weet te raken. De krachtige, maar ook weemoedige solo van Badenhorst op tenorsax wordt allengs steeds schrijnender, emotioneler, terwijl Celano zijn gitaar laat scheuren en janken en de ritmesectie het tempo verder opvoert. In 'War For Peace And Oil', ook al zo'n maatschappelijk bewust nummer, valt Van der Feen op met zijn stuwende bassolo en hanteert Badenhorst de basklarinet in verstilde lange frases, de ernst van dit nummer onderstrepend. Terwijl Celano aanvankelijk met heldere klanken het verhaal vertelt over het wel en wee van oorlogen. Bij het thema van het verhaal past echter dat hij uiteindelijk ook hier weer zijn gitaar laat gieren en janken.

Klik hier om te luisteren naar het titelnummer van dit album: 'Erasing Borders'.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.9.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.