Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Scene report
Jazz Middelheim opent ijzersterk met 'Belgische dag'


Net als vorig jaar teisterden enorme onweersbuien het festivalterrein in Park Den Brandt tijdens de openingsdag, maar de bezoekers leken zich daar niet al te veel van aan te trekken en smaakten een uitstekende programmering, die volledig in het teken stond van Belgische formaties. Een prima idee van de festivalorganisatie, want het liet eens te meer zien hoe hoog het kwaliteitsniveau van de Belgische jazz is.

Twee jonge trio's deden van zich spreken. Het LABtrio opende Jazz Middelheim met hun 'NY Project', waarvoor ze twee sterke gastmuzikanten hadden uitgenodigd: rietblazer Michaƫl Attias en cellist Christopher Hoffman. De New Yorkse ervaring van met name drummer Lander Gyselink en pianist Bram De Looze heeft de muziek van het al acht jaar bestaande LABtrio naar een hoger plan getild, waarbij ook het grondingswerk van bassiste Anneleen Boehme zeker niet onvermeld mag blijven. Daarna gaf De Beren Gieren in de nu al onmisbare Club Stage een spannend en enerverend concert ten beste, mede dankzij de inbreng van de uit Portugal overgekomen trompettiste Susana Santos Silva.

Brussels Jazz Orchestra bood onder leiding van de jonge Canadese arrangeur/componist Darcy James Argue een programma vol inspirerende en veelgelaagde bigbandjazz. En de buzz rond TaxiWars bleek volledig terecht, want wat een optreden leverde dit kwartet rond saxofonist Robin Verheyen en zanger Tom Barman! Het swingde, het groovede, het prikkelde en het stoempte. Met als steeds terugkerend ankerpunt het diephouten basgeluid van Nicolas Thys.

Aan het einde van de avond, toen de meeste bezoekers huiswaarts trokken, wandelde uw correspondent nog even langs de Club Stage, waar hij naartoe werd getrokken door aangenaam groovende klanken. Een blik en stap naar binnen en het was duidelijk: we zouden nog niet naar huis gaan voorlopig. Toetsenist Fulco Ottervanger, die een carte blanche had gekregen deze dag en aldus met verschillende formaties mocht aantreden (waaronder de al eerder genoemde Beren), toonde met de band Stadt aan ook over goede zangkwaliteiten te beschikken. Het aanwezige publiek tripte en kickte op een sterke set vol bezwerende psychedelische pop. Waarna men zich opgewekt richting uitgang begaf en en passant nog een lekker Duveltje mee naar huis kreeg.

Klara zendt alle concerten van Jazz Middelheim live uit; je kunt het festival hier volgen in geluid en beeld. Tevens vind je er filmpjes met live-fragmenten en backstage-interviews met de optredende muzikanten door Lies Steppe, Bart Vanhoudt, Rob Leurentop en Karel Van Keymeulen.

Labels:

(Maarten van de Ven, 14.8.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.