Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Festival
Jazz Middelheim 2015 Part 1


De eerste dag van het immer relaxte en kwalitatieve Jazz Middelheim had gelijk al een enorme knaller te pakken en wel van Belgisch eigen bodem. Maar daarover later meer.

Na wat vertraging op de route naar België en enkele andere ongemakken werd het eerste concert – LABtrio 'NY Project' feat. Christopher Hoffman & Michaël Attias – niet meegemaakt. Naar horen zeggen was het een meer dan competent optreden van – ik citeer nu het festivalkrantje – 'een groep die wortelt in de jazztraditie en -improvisatie en daar straffe porties hiphop, etnische muziek, klassiek, elektronische muziek en alternatieve invloeden aan toevoegt'.

De eerste confrontatie was dan ook met het project What'd I Say van de Franse pianist Eric Legnini en de zangeressen Kellylee Evans en Sandra Nkaké. Een project dat gebaseerd en geïnspireerd is op de muziek van de in 1959 verschenen plaat 'What'd I Say' van Ray Charles. Dus vet aangezette blues, rhythm and blues en soulmuziek. Het hing allemaal erg tegen jazz aan, maar was toch vooral een soul show met in het bijzonder zangeres Nkaké als uitblinker met een warm stemgeluid, goede timing en sensuele uitstraling. Het merendeel van de instrumentale solo's kwam voor rekening – uiteraard – van de leider Legnini zelf op keyboard. Hij is zonder twijfel een bekwaam en technisch pianist. Echter in de context van de zwaar aangezette soulmuziek kwamen zijn solo's niet uit de verf. Hetzelfde geldt voor de spaarzame solo's van tenorsaxofonist Boris Pokora. Als collectief stond de blazerssectie (trompet, trombone, tenorsax) als een huis en vormde het de ruggengraat van de swingende soulshow.

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) vertolkte onder de directie van Darcy James Argue diens composities. Hij is in Vancouver geboren in 1975 en kwam in 2000 naar de Verenigde Staten om er op het England Conservatory in Boston te gaan studeren. Sindsdien verblijft hij in de States. Het BJO, dat gerekend kan worden tot een van de beste bigbands van Europa, en Argue's verfrissende en filmische composities zorgden voor een swingend en spetterend bigbandconcert. Argue's welhaast symfonische composities omvatten diverse stijl- en muziekinvloeden als pure swing, filmische passages, rock- en funkelementen, klassieke symfonische invloeden, Kentoniaanse trompetpartijen en lyrische Ellingtoniaanse saxfragmenten. Daar komt nog bij dat het orkest de fine fleur van de Belgische jazzmusici bevat. Die krijgen dan ook de gelegenheid te soleren, zoals saxofonist en leider van de band Frank Vaganee, Kurt Van Herck, ook op sax, en pianiste Nathalie Loriers.

Tenslotte de formidabele afsluiting (en knaller) van TaxiWars. De formatie, bestaande uit Tom Barman (stem), Robin Verheyen (tenorsax), Nicolas Thys (bas) en Antoine Pierre (drums) produceerde een mix van free jazz, rap/zang en groove. Dynamisch en opzwepend kan het optreden genoemd worden. Een gevarieerde combinatie van aanstekelijke melodische fragmenten en songs, vrije improvisaties en energiek samenspel. Vooral de interactie tussen Verheyen en Barman is fascinerend. Ze vullen aan en zwepen op. Rapper/zanger Barmans participerende vocalen op de saxsolo's van Verheyen getuigen van enorme intensiteit en vitaliteit en veroorzaken een explosief en zinderend optreden. Verheyens saxsolo's, zonder meer geïnspireerd op de befaamde trioplaten van Sonny Rollins, reiken tot grote atmosferische hoogten. Met behulp van het ritmeduo, dat een stevige beat en een dik stuwend stuwend tapijt onder de energieke saxsolo's en rapvocalen legde, werd een fascinerend, geïnspireerd en dynamisch concert gerealiseerd. Kortom een zeer geslaagde eerste dag. En dan nog wel een real jazz dag.

Cees van de Ven maakte een fotografisch verslag van de eerste dag van Jazz Middelheim 2015, donderdag 13 augustus. Klik hier om zijn foto's te bekijken.

Labels:

(Jacques Los, 19.8.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.