Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Onderwatermuziek

Mark Alban Lotz Of Music, woensdag 29 juli 2015, Azijnfabriek, Den Bosch

Fluitist Mark Alban Lotz is gefascineerd door de wereld van de diepzee. Het leidde in 2008 tot het album Bite!, dat hij uitbracht onder de naam Mark Alban Lotz Of Music. Op dit album, opgedragen aan de in 2008 overleden diepzeeonderzoeker en duiker Jacques Piccard, trachten Lotz en de overige bandleden van Lotz Of Music in muziek het diepzeeleven te vangen. Ook het concert in de Azijnfabriek, zeven jaar later, grijpt terug op die fascinatie.

Naast Lotz is wederom slagwerker en percussionist Alan 'Gunga' Purves van de partij, maakt tegenwoordig Jörg Brinkmann op cello deel uit van het ensemble en valt Rembrandt Frerichs in voor vaste pianist Albert van Veenendaal. Met zijn vieren nemen ze de zware taak op zich om ons te laten horen wat er zich allemaal op de diepzee afspeelt. En na de afdaling blijkt dat een spannende wereld vol vreemde geluiden, klanken en verschijnselen. Lotz en consorten weten dit alles prima te verklanken: beeldend, kleurrijk, speels en met veel overtuigingskracht. En Frerichs, ofschoon pas voor het eerst onderwater, houdt zich prima drijvend! Maar het is vooral Purves, die als ervaren percussionist alles uit de kast trekt om ons luisteraars de meest wonderlijke klanken te laten horen: speelgoedtrompetjes, luchtslangen - waarop wordt geblazen, waarmee wordt gezwaaid en die met veel geraas uit elkaar worden getrokken, houten blokjes en allerhande trommeltjes, alles komt voorbij. Een goede percussionist weet kortom overal geluid uit te halen.

Opvallend is ook dat dit gezelschap kiest voor een muzikaal zeer eclectische aanpak. Als de term wereldmuziek nog niet bestond, zou hij hiervoor uitgevonden moeten worden. Zoals het geïmproviseerde duet van twee harmoniums - Frerichs en Purves - ons naar India brengt, zo brengt menige fluitsolo ons naar de Balkan en bedient cellist Brinkmann zich regelmatig van de blues.

Tegen de tijd dat we boven water zijn gekomen, is het tijd voor de afsluiter. Een cover van 'Tell Me Everything' van Ernst Reijseger. Lotz waarschuwt ons nog even om dat vooral nooit tegen je partner te zeggen. Hij heeft daar blijkbaar ervaring mee. Maar het is een mooi slot van een energiek concert. Reijsegers sfeervolle noten met een vleugje weemoed zijn hier in prima handen, waarbij de hoofdrol vanzelfsprekend voor Brinkmann is weggelegd.

Foto's: Herre Vermeer

Labels:

(Ben Taffijn, 4.8.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.