Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Atomic - 'Lucidity' (Jazzland, 2015)

Opname: 5-6 september 2014

Ja, Paal Nilssen-Love heeft Atomic verlaten en Hans Hulboekma heeft zijn plaats ingenomen, maar verder is op dit nieuwe album, het dertiende alweer, de band weer heerlijk op dreef. En ook nu weer worden de welluidende melodieƫn afgewisseld met dwaze, anarchistische momenten. Al direct in het openingsnummer 'Laterna Interfuit' is het raak. Na enige inleidende schermutselingen raken Fredrik Ljunkvist op tenorsax en Magnus Broo op trompet in een heftig duet verwikkeld, waarbij de noten alle kanten op stuiteren. 'A New Junction' start met experimenteel basspel van Ingebrigt Haker Flaten, ondersteund door het slagwerk van Hulboekmo. Het repeterende, elegante pianospel van Havard Wiik sluit hier prachtig bij aan. Waarna de beide blazers zich erbij voegen in een wat vage, zoekende passage, waarbij de muzikanten om elkaar heen lijken te cirkelen.

Ook 'Start/Stop' begint ingetogen, welluidend. Broo blaast hier een wat gruizige partij, begeleid door klaterende noten van Wiik. Het geheel doet bijna aan als klassieke kamermuziek. Als de overige muzikanten erbij komen is het echter gedaan met de rust en krijgt de chaos de ruimte. En ondanks het speels duet tussen Ljunkvists klarinet en Hulboekma's slagwerk verderop, dat de rust even terugbrengt, neemt die chaos alleen maar verder toe. Ook in 'A MacGuffin's Tale' speelt de klarinet een grote rol. Op een bluesschema, neergelegd door Haker Flaten en Hulboekma, blaast Ljunkvist soepel zijn motiefjes. De klarinet zingt, klaagt en krijst. Wiik ondersteunt het geheel met zeer gerichte aanslagen, zo de melodie vormgevend. De pianosolo die hierop volgt, slechts begeleid door het ritme van de bas, sluit hier prachtig bij aan.

In 'Major' is het Magnus Broo die schittert in een gierende, alle kanten opschietende trompetsolo. Aangevuurd door een stampende ritmesectie die de noten er in hoog tempo doorheen jaagt. Ljunkvist zorgt intussen, op gepaste momenten, voor op de tenorsax geblazen frases.

Klik hier om te luisteren naar twee tracks van dit album: 'Laterna Interfuit' en 'Lucidity'.

Labels:

(Ben Taffijn, 4.8.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.