Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Jazz Middelheim 2015


Van 13 tot en met 16 augustus is het Antwerpse Park Den Brandt de rustieke plek waar een van de meest sympathieke Europese jazzfestivals plaatsvindt. Het programma omvat een nagenoeg totaal serieuze jazzprogrammering, met uitzondering van de zaterdag. Voor het 'grote publiek' is daarvoor Dr. John gecontracteerd. Onder de noemer 'Spirit of Satch' brengt hij een eerbetoon aan Louis Armstrong. Robin McKelle & The Flytones openen deze festivaldag en laveren door de Amerikaanse traditie van jazz, soul, funk en rhythm & blues. Cécile McLorin Salavant is alomtegenwoordig tijdens deze editie van Jazz Middelheim. Behalve met haar eigen band zal ze ook als gastzangeres te zien en te horen zijn bij Dr. John. Artist in residence pianist Jason Moran doet daarna de 'Fats Waller Dance Party'. Dat wordt dus feest op de zaterdag.

Donderdag 13 augustus, de openingsdag van deze 34e editie van het festival, bestaat uit louter Belgische projecten. LABtrio stelt een project voor met twee muzikanten uit New York, pianist Eric Legnini brengt met 'What'd I Say' een ode aan Ray Charles en het Brussels Jazz Orchestra werkt voor het eerst samen met componist en dirigent Darcy James Argue. Afsluiter van deze dag is TaxiWars, de band rond dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen.

Dag twee (vrijdag) van Jazz Middelheim staat in het teken van de vijftigste verjaardag van 'A Love Supreme', algemeen beschouwd als een van de grootste albums van de legendarische John Coltrane en een mijlpaal in de jazzgeschiedenis. Sax Supreme van Joe Lovano & Chris Potter is een eerbetoon. Aan hun zijde vinden we Cecil McBee, Lawrence Fields en Jonathan Blake. Archie Shepp komt samen met zijn Attica Blues Big Band en Cécile McLorin Salvant de bewerking van zijn iconische plaat 'Attica Blues' (1972) voorstellen. Jason Moran is ook van de partij met zijn trio, waarvan gitariste Mary Halvorson en trompettist Ron Miles deel uitmaken.

Net zoals voorgaande jaren werkten Jazz Middelheim en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen opnieuw samen een Coaching Project uit, waarbij studenten de kans krijgen om met een internationale muzikant samen te werken en het resultaat daarvan exclusief voor te stellen. Ditmaal is dat Gizmo, met de Amerikaanse saxofonist Chris Cheek. Afsluiters op zondag zijn gitarist Bill Frisell en zijn trio met Tony Scherr en Kenny Wollesen. Geen muzikant die de wereld van jazz, roots en rock zo vanzelfsprekend weet te verenigen. Frisell voegt op de slotdag ook Jason Moran en diens echtgenote, zangeres Alicia Hall Moran, aan zijn trio toe. Pianist Steve Kuhn komt met een trio naar Antwerpen waarin hij vergezeld wordt door drummer Joey Baron en bassist Steve Swallow. Het trio Aldo Romano, Henri Texier en Louis Sclavis viert tenslotte de twintigste verjaardag van hun bekendste werk 'Carnet de Routes'.

Dat dus allemaal op het hoofdpodium (Main Stage). De kleinere Club Stage verwelkomt ook een aantal interessante bands, zoals De Beren Gieren & Susana Santos Silva en Jeroen Van Herzeele, die met twee verschillende bands aantreedt.

Klik hier voor meer informatie over het programma van Jazz Middelheim 2015.

Labels: ,

(Jacques Los, 28.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.