Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Expositie
Jazz Museum Rotterdam


Kunstenaar Kees Okx (1939-2015) woonde op het Franse platteland en schilderde abstracte werken in de vallei achter zijn huis. Zijn schilderijen gaf hij op de natuur geïnspireerde titels, of titels die verwezen naar muziek. Gezeten bij zijn veldezel luisterde hij altijd naar jazz. Via een oude cassetterecorder speelde hij steeds opnieuw een stuk of acht tapejes met albums uit de veertiger en vijftiger jaren.

Naast een barbaarse gruwel was de slavernij ten tijde van de plantages in Amerika ook een inspiratiebron met een overweldigende culturele impact. Slaven uit Afrika brachten blues, timing en swing in de westerse muziek. Rijkdom komt niet uit katoen of tabak, maar uit de spiritualiteit die op de akkers klonk en die nog altijd doorklinkt in de nieuwste hits. Veel hedendaagse (westerse) muziek, vind haar oorsprong in Afrika.

Jazzmuziek wordt vaak ingewikkeld bevonden en ligt moeilijk in de markt. Meestal is het muziek die beweegt en het gemoed prikkelt. Vaak ook is het weerbarstig en ongrijpbaar. Intussen is het wel de basis van veel populaire muziekgenres. Jazz voedt het verlangen naar vrijheid en vernieuwingsdrang.

Curator Wim van Zon raakte in zijn tienerjaren geïnspireerd door jazz en schoof de popmuziek terzijde. Hij werd gevangen door de onafhankelijke geest van deze muziek. Muziek die in het moment staat en ruimte laat voor ideeën en dwarsverbanden die ter plekke kunnen ontstaan. Passie is voor hem de magische kern van inspiratie en energie. Jazz draagt spontaniteit in zich.

Aanvankelijk dacht hij journalist of fotograaf te worden. Na de PA rolde hij echter in de reclame. Daar ontdekte hij de donkere kamer en leerde scherpte en creativiteit te combineren. Tussen 1982 en 1987 was hij actief als fotograaf op het North Sea Jazz Festival. De beeldende kunst trok en zo werd Van Zon uiteindelijk galeriehouder. Hij legt zich toe op fotografie, grafiek, schilder- en beeldhouwkunst, waarin hij zijn passie voor muziek terugvindt. Muziek wordt het thema waarop hij kunst selecteert. Het gevisualiseerde, ongrijpbare moment van interactie, energie of devotie.

Toen het North Sea Jazz Festival in 2006 naar Rotterdam kwam, ging Van Zon de jaarlijkse kunsttentoonstelling op het festival organiseren. Onder de noemer Music Inspired Art exposeert hij sindsdien de jazzfotografie en beeldende kunst in jaarlijks wisselende tentoonstellingen.

De tiende editie van North Sea Jazz in Rotterdam, geeft aanleiding om een pop-up museum in te richten. In het Jazz Museum Rotterdam, een tijdelijk museum, heeft iedereen de kans om te genieten van een museale collectie fotografie en grafische kunst, van wereldberoemde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. De expositie bestaat uit zeven deeltentoonstellingen, met werk van onder anderen William Gottlieb, Francis Wolff, Michael Weintrob, Han Bennink en Ed van der Elsken. Bijzonder en intrigerend zijn de foto's van Susanne Schapowalow (93). Kort na 1945 fotografeerde zij alle Amerikaanse jazzcoryfeeën. Haar herontdekte foto’s waren eerder alleen in Berlijn te zien. Tevens zijn er concerten, lezingen, workshops en filmvoorstellingen.

Het museum fungeert als broedplaats. Kunstenaars ontmoeten elkaar en werken geïnspireerd samen. Het publiek is daar getuige van.

Een bezoek aan Jazz Museum Rotterdam is zeer de moeite waard. Tot en met zondag 19 juli biedt het een niet te missen kans om een unieke en omvangrijke collectie jazz-gerelateerde kunst te zien. Het museum is gevestigd in Fenixloods I aan de Veerlaan 9 in Rotterdam, een oude havenloods die de sfeer ademt van het oude Katendrecht. Het gebouw is herbestemd en ondergaat binnenkort een metamorfose tot moderne appartementen.

Klik hier voor meer informatie over het Jazz Museum Rotterdam.

Labels:

(Roland Huguenin, 10.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.