Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Dvd / Cd
ICP Orchestra – 'Misha Enzovoort' (ICP, 2015)
ICP Orchestra - 'ICP Live At The Vortex' (ICP, 2015)

Opname: 2 februari 2013

'Misha Enzovoort' is een portret van pianist, componist en orkestleider Misha Mengelberg geworden waar je gerust kwalificaties als 'ontroerend' en 'indringend' voor mag bezigen. In deze documentaire volgt cineast Cherry Duyns Mengelbergs Instant Composers Pool Orchestra bij zijn optredens in de Londense Vortex club en de voorbereidingen daarvoor. Vanwege de ziekte van de hoofdpersoon (dementie) was dat het laatste buitenlandse concert door de voltallige band. Inmiddels heeft het ICP Orkest met pianist Guus Janssen getoerd.

We treffen Mengelberg op de drempel van het Grote Vergeten. Of hij zonder piano zou kunnen leven, vraagt Duyns. "Maybe," aarzelt de aangesprokene, "Ik moet mijn laatste move maken." Als een inmiddels zeer oude schildpad zit hij achter zijn instrument. Zijn spel lijkt overigens niet noemenswaardig incoherenter dan 'normaal'. En zoals hij naar zijn orkest zit te luisteren, daar kun je weinig anders uit concluderen dan dat de muziek nog ongeschonden binnenkomt. Toch was het een jaar of vijf, zes eerder (de film is van 2013) al opgevallen dat Mengelberg ging slippen, dat hij de vorm niet meer in de vingers had. Maar, zegt bassist Ernst Glerum, "het zit nog wel in zijn hoofd, daar ben ik heilig van overtuigd." Zo heeft elk orkestlid zijn mening: Misha heeft altijd van verwarring en gekte gehouden, het is niet aan te geven waar het echt mis ging; hij is altijd een mysterie geweest en dat is niet veranderd. Doch het meest eloquente antwoord geeft rietblazer Ab Baars op de vraag van Cherry Duyns, wat het voor hem betekent binnenkort voor het laatst op het podium te staan met de oprichter van de ICP. Hij staart een tijdje naar buiten, slaat zijn ogen neer en zijn onderlip begint te trillen.

Bij de dvd hoort een cd met liveopnamen uit de Vortex. Nog eenmaal verbazen we ons over de soepele wijze waarop de band zich in en buiten het gareel beweegt. Baldadig rennen de belhamels langs en over het gazon, gooien met steentjes, proberen elkaar pootje te lichten en trappen 'per ongeluk' de mandjes om ('Picnic'). Beweeglijk als water is de solo van tenorist Tobias Delius (in 'No Idea'). Stiekem is een opname uit 1930 toegevoegd, bij wijze van uitsmijter ('Barbaric'). Kun je nagaan, toen was mijnheer Mengelberg nog niet eens geboren!

"Aardige band, ja," mompelt de leider na afloop van het Vortex-optreden. "Heel aardige mensen."

Klik hier om de trailer van deze documentaire te bekijken.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 1.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.