Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Schlippenbach Trio - 'Features' (Intakt, 2015)

Opname: 11-12 december 2013

Laten we een keer de regels overtreden en deze goede wijn voor de verandering eens wel een krans geven, dat mag wel na 45 jaar! Daarmee doel ik op 'Features', de nieuwe cd van het Schlippenbach Trio. De titel is niet toevallig gekozen, zo schetst het cd-boekje. Dit album is een soort van staalkaart van 45 jaar samenspel van pianist Alexander von Schlippenbach, drummer Paul Lovens en saxofonist Evan Parker. Niet dat de heren van plan zijn te stoppen, gelukkig niet, maar 45 jaar samenspelen verdient natuurlijk wel een feestje, of een krans.

De grote kracht van dit trio ligt in die lange ervaring met elkaar. De heren, alle drie grootmeesters in de vrije improvisatie, zijn - en dat is vanaf de eerst noot duidelijk - volledig toegewijd aan hun gezamenlijke missie: "Nicht stillstehen, weiter an der Musik feilen, an ihren feinen Details arbeiten, an ihrem Fluss, ihrer inneren Kraft, auf dass sich grösste Begeisterung und grösste Klahrheit einstellen." Aldus Bert Noglik in datzelfde cd-boekje.

Wat deze heren kunnen, is dingen laten gebeuren. in 'Feature 7' zit ongeveer evenveel muziek als stilte. De klaterende loopjes van Von Schlippenbach die hij uitgebreid laat na-ijlen. De weinige, maar gerichte slagen van Lovens. En dan Parker, die op tenorsax er bijna voorzichtig bijkomt. Pure poëzie wat hier gebeurt. Ook 'Feature 11' is zo'n wonder van subtiliteit. De ijle, mistige klanken van Parker en het ritselende spel van Lovens op de bekkens vormen een boeiend geheel, waar Von Schlippenbach zijn noten tussen strooit. En natuurlijk laat Parker op gezette tijden horen waar hij met zijn circular breathing-techniek toe in staat is, bijvoorbeeld in 'Feature 3'.

Ook dit album is dus weer een waardige schijf in wat gerust een eindeloze reeks mag worden. Ga zo door heren!

Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 11.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.