Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Tropische hitte past bij dit feestje

The Ex met Fendika, John Butcher, Ken Vandermark & Han Bennink, donderdag 2 juli 2015, Bimhuis, Amsterdam

Met een dubbel-cd - 'The Ex At Bimhuis' - en een heuse feestavond met naast The Ex een aantal gasten waarmee de band of de musici uit de band de afgelopen jaren samenwerkten, werd het feit gevierd dat deze cultband al 25 jaar volop de ruimte krijgt in het Bimhuis. Het verdeelde de avond in drie stukken en sferen, en liet zo zien dat de leden van deze fameuze band op vele muzikale fronten hun medailles hebben verdiend. Natuurlijk komt de stevige rock met zijn wortels in de punk ruimschoots aan bod, maar de musici staan afzonderlijk in de vrije improvisatie eveneens hun mannetje en zijn daarnaast doorgewinterde fans van de Ethiopische muziek, getuige hun samenwerking met Fendika. Kortom, een eclectische avond vol hoogtepunten.

Het begint allemaal met de vrije improvisatie, in een duoset van The Ex-gitarist Andy Moor en de Engelse saxofonist John Butcher. De heren zetten een energieke set neer, met als hoogtepunt het moment dat het geluid dat Butcher met zijn tenorsax produceert meer lijkt alsof hij op een plastic pijp blaast dan op een sax. Een rochelend, ploppend geluid. Moor haalt op hetzelfde moment citerachtige klanken uit zijn gitaar. Het levert een wonderlijke mix op. Moor excelleert verderop door zijn gitaar als percussie-instrument te gebruiken: het trommelen op de hals levert bijzondere, echo├źnde klanken. En de losse, afgestopte klanken die hij middels fingerpicking produceert, combineren mooi met de hoge, ijle loopjes van Butchers sopraansax.

De tweede improvisatieset is voor gitarist Terrie Hessels - beter bekend als Terrie Ex, slagwerker Han Benink en de uit Chicago afkomstige saxofonist Ken Vandermark. Bennink zet direct de toon van wat een explosieve set zal worden met een energieke solo op de cajon (een nieuw instrument voor hem), verderop overstappend op de snaredrum, de twee enige stukken percussie die hij tegenwoordig bij zich heeft - naast de podiumvloer dan. Als Hessels zich erbij voegt op zijn vijfsnarige bas en Vandermark op klarinet ontstaat een opzwepend en alle kanten opschietend stuk. Verderop in de improvisatie grijpt Vandermark naar zijn baritonsax en blaast een opvallend ritmische solo, waar Bennink enthousiast op inhaakt.

Na de pauze is het de beurt aan The Ex, samen met Ken Vandermark. Allereerst met het kenmerkende punkrock werk wat met veel energie en overtuigingskracht de zaal in wordt geslingerd, later met medewerking van twee muzikanten uit de Ethiopische band Fendika: Endris Hassen op masinko - een soort luit - en Misale Legesse op Afrikaanse percussie. Een hoogtepunt is 'Top Of My Lungs', gezongen door slagwerkster en zangeres Katherina Bornefeld. Bijzonder is hier het duet tussen Vandermark op klarinet en Hassen op masinko en dan vooral de wijze waarop de klankkleuren van beide instrumenten met elkaar mengen. Hulde overigens voor Vandermark, die zo het vijfde lid van The Ex kan worden en de klank van de punkrocknummers menigmaal van scheurende en pompende saxklanken voorziet.

En dan stapt Fendika op het podium en begint het echte feest. Het is absoluut wonderbaarlijk hoe met zo'n beperkte instrumentatie - Afrikaanse percussie en masinko - een zo geweldig, elektrificerend en swingend geluid neergezet kan worden. Ondersteund door zangeres Nardos Tesfaw zijn het vooral danser Melaku Belay en danseres Zenash Tsegaye die hier de show stelen. In steeds andere kostuums wervelen ze over het podium, de meest bizarre ritmische bewegingen uitvoerend. De toeschouwer krijgt al spierpijn bij het ernaar kijken! De muziek is natuurlijk Afrikaans, sterk leunend op ritmische structuren, maar je hoort ook duidelijk Arabische invloeden. En zangeres Tesfaw heeft een bijzondere stem, soms ten hemel schreiend in de treurzangen die zij aanheft.

En tot slot natuurlijk nog een keer allemaal, helaas zonder Butcher en Bennink, maar dat mag de pret niet drukken. Afgesloten wordt er op feestelijk energieke wijze. En na bijna drie uur (!) muziek mogen we de tropische hitte van Amsterdam weer in, maar dat past wel bij dit feestje!

Labels:

(Ben Taffijn, 10.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.