Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Grandmasters in rhythm

Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, woensdag 15 juli 2015, Bimhuis, Amsterdam

Direct in 'Blue Sufi' zet Chris Potter de toon. Trommelend op de kleppen van zijn tenorsax introduceert hij wat een overheersend kenmerk van dit concert zal worden: ritme. Het zijn de ritmes van de moeder van alle jazz en het vaderland van gitarist Lionel Loueke: Benin, West-Afrika. Maar het is niet alleen Loueke die met deze ritmes raad weet; Potter, bassist Dave Holland en drummer Eric Harland kunnen er ook prima mee overweg. Het is in 'Walkin' The Walk' dat Holland en Harland elkaar vinden in een zeer ritmisch duet waar het speelplezier van afspat en de chemie tussen deze twee rasartiesten een hoogtepunt bereikt.

De solo's van Potter, eerst op tenorsax en vervolgens op sopraansax, zijn lyrisch en zangerig en met grote souplesse rijgt hij zijn noten aan elkaar, waarbij de lome groove een perfecte onderlegger vormt. In 'Ariza Dance' komen de kwaliteiten van Loueke uitgebreid aan bod. Al slappend haalt hij de wonderlijkste klanken uit zijn gitaar, mede dankzij zijn uitgebreide set effectpedalen. De gitaar klinkt menigmaal meer als een keyboard en een orgel dan als een gitaar.

'Veil Of Tears' heeft een lager tempo, is meer een ballad, maar ook hier is het ritme onmiskenbaar. Het levert een mooie solo op van Holland, die als geen ander de po√ęzie in zijn basspel kan brengen. Met veel kleur en warmte vertelt hij zijn verhaal. Bijzonder is ook hoe, verderop in het nummer, de klanken van Potters sopraansax perfect samenvallen met de klanken van Loueke's gitaar. 'Summer 15', het nummer dat volgt, heeft dan weer dat typische Afrikaanse ritme. Soepel en behendig beweegt Potter zich er doorheen, ritmisch swingend, vol vuur en tegelijkertijd beheerst en weloverwogen.

In 'Sleepless Nights' is het Harland die zijn kunsten optimaal mag laten horen op zijn vergrote drumstel met twee bassdrums. Loueke helpt door de solo te voorzien van begeleidende grooves, alsof Harland zelf al niet genoeg ritme in zich heeft. Het uitverkochte Bimhuis geniet met volle teugen.

Klik hier voor foto's van het concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Ben Taffijn, 29.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.