Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd
Various artists - 'Latin Rare Groove Vol. 2' (Music Rough Guides, 2015)


Zoals de mambo van de jaren veertig en vijftig zwaar beïnvloed was door de swing-bigbands, zo gingen jonge latino's in New York in de jaren zestig massaal naar rock en rhythm and blues luisteren. De daaruit voortvloeiende stijl, búgalu (of boogaloo) is op deze verzamel-cd aan de orde. Carlos Hayre ('Mi Chica Se Vuelve Loca') laat nog echo's van Stan Kenton horen, het orkest waar iedereen in de jaren vijftig naar luisterde, maar de popinvloeden zijn op de overige tracks dominant. Bij Ricardo Ray en Bobby Cruz (het aanstekelijke 'El Cencerro Shingaling') is het búgalu wat de klok slaat en de gitarist van Los Belking's – leider Raúl Herrera, neem ik aan – speelt gewoon pop.

Heel erg vintage klinkt de muziek van de in Amsterdam woonachtige Venezolaan Alex Figueroa, wiens Conjunta Papa Upa met het nummer 'Camuri Chico' vertegenwoordigd is. Die song blijkt in 2013 opgenomen te zijn, maar je zou zweren dat dat vijftig jaar eerder was gebeurd. De elektronica lijkt handjeklap overgenomen van The Ventures. Van een soortgelijk laken sneden The New Mastersounds een hip kostuum voor 'The Tin Drum'. Hier wordt een Ramsey Lewis-groove opgevuld met timbales, conga's, clave en de koebel die de naam aan de track heeft gegeven.

Peliroja - beter gezegd: producer en gitarist Jacob Plasse - gebruikt in 'Ciudad De Nadie' heel listig twee baritonsaxen, een voor het solowerk en een als leider van de blazers. Van trombonist Jimmy Bosch, de enige echt bekende naam van dit gemêleerde gezelschap, is een vroeg werkje meegenomen, 'Ha Liegado La Hora', een niet eerder uitgebracht song van de Conjunta Alayon. Eind jaren zeventig, schat ik. De trombonist klinkt hier nog niet erg zeker van zichzelf, een tikje onvolgroeid.

Van de eigentijdse tracks moeten nog 'Tokuta' van Jungle Fire en 'Yo Voy Ganao' van Systema Solar genoemd worden. In die eerste clashen de ritmen heel aangenaam, wat een plezierige spanning oplevert. De samenwerking van baritonsaxofoon en gitaar is knap vormgegeven, zoals het hele nummer goed in elkaar steekt. Solar richt een soort dorpsfeest aan, bijna te overdadig, maar voorbeeldig geproduceerd. En er wordt ook nog een potje gerapt.

Klik hier om te luisteren naar 9 tracks van dit album.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...






Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.