Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Simon James Phillips - 'Blage 3' (Mikroton, 2015)


Wat de contemplatievere uitingen binnen de geïmproviseerde muziek betreft, was er de afgelopen jaren een hoofdrol weggelegd voor het Australische trio The Necks. Met hun felgesmaakte albums en concerten creëerden de pleitbezorgers van traagheid en beheersing aandacht voor een wat minder belichte kant van het genre. Het Russische Mikroton Recordings doet nu ook een duit in het zakje met 'Blage 3', een dubbelaar van pianist Simon James Phillips waar men best even de tijd voor neemt.

In 2011 verzamelde de eveneens Australische, maar in Berlijn residerende Phillips vijf ervaren improvisatoren rond zich voor een speciaal project. In een grote dansstudio improviseerde hij met zijn ensemble ongeveer vijf uur onafgebroken, waarbij het publiek vrij kon komen en gaan. Toeschouwers werden pas toegelaten nadat de muzikanten al waren begonnen en werden niet ingelicht over de duur van de performance. Op die manier werd er gespeeld met de tijdsbeleving van de bezoekers, kennelijk een van de centrale thema’s binnen Phillips' muzikale output.

Dat concept kan natuurlijk niet worden vertaald naar een cd met een beperkte tijdsduur, die men bovendien kan opzetten wanneer men wil. Alleen de muziek blijft hier dus over, maar die staat ook sterk op zichzelf. Drummer Tony Buck (daar zijn The Necks weer), trompettiste Liz Allbee (Bogan Ghost), bassist Werner Dafeldecker (Polwechsel), gitarist Arthur Rother en elektronicaman BJ Nilsen zijn dan ook geen onbekenden in het circuit. Samen zorgen ze bijna twee uur lang voor golven van zich traag ontwikkelende muziek, die in eerste instantie doen denken aan bekende voorbeelden uit de minimal music ('Strumming Music' van Charlemagne Palestine is een opvallende referentie), maar die door haar diffuse karakter daar ook net de tegenpool van zijn.

Aanknopingspunten zijn er amper. Een kleine riedel van Phillips blijft soms even hangen, terwijl een ritmische suggestie van Buck voor extra beweging zorgt. Het blijken zeldzame momenten van transparantie, want meestal zijn de individuele bijdragen zó in elkaar gevlochten dat er enkel een gonzen en zoemen overblijft (een heerlijk gonzen en zoemen, welteverstaan).

Het is bijgevolg moeilijk om tot de essentie van deze muziek te komen. De lengte van deze non-stop improvisatie werkt na verloop van tijd ook een beetje verdovend, ondanks de intensiteit van enkele passages. 'Blage 3' kruipt op die manier stiekem toch wat dieper onder de huid dan men na een eerste luisterbeurt zou kunnen vermoeden. Nog een keertje opleggen is het logische gevolg.

(Bij aankoop van de cd ontvangt men overigens een code om de hele performance te downloaden in het kwalitatieve wav-formaat.)

Klik hier voor een preview van dit album.

Labels:

(Joachim Ceulemans, 4.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.