Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Christoph Irniger Trio - 'Octopus' (Intakt, 2015)

Opname: december 2014

De partij die Christoph Irniger blaast op 'Iceland' maakt goed duidelijk met wat voor type tenorsaxofonist we hier van doen hebben. Hij neemt de tijd voor het opbouwen van zijn melodie en trakteert de luisteraar op breekbare en subtiele lijnen. Op de achtergrond horen we drummer Ziv Ravitz en bassist Raffaele Bossard de melodie met gerichte inspanningen ondersteunen. In 'Blue Tip' is de mate van spanning die het trio opbouwt groter. De ritmische compositie neemt gaandeweg complexere vormen aan en krijgt uiteindelijk het karakter van een mars. Maar ook hier is sprake van perfect samenspel ten dienste van de compositie, waarvan de door Irniger staccato geblazen melodie de rode draad vormt.

Irniger zelf zegt over zijn manier van werken: "I try to make the band sound more like a pop band. The form and melody are always on top and everybody is contributing to that."

Een en ander leidt tot een cd vol met mooie luisterliedjes met een dromerig karakter en vaak met een melancholieke ondertoon. Dat wil niet zeggen dat er niet geïmproviseerd wordt of dat er geen solo's op dit album staan. Die zijn er wel, bijvoorbeeld van Bossard in 'Dovescape', maar ze staan altijd in dienst van de compositie.

Ook in 'Dancin’ Structure' horen we dit procedé duidelijk terug. De samenwerking tussen tenorsax en bas is hier maximaal. De twee musici wisselen elkaar af en bouwen zo de structuur van dit nummer, die inderdaad wel iets weg heeft van een langzame dans. Een dans die geen dans zou zijn zonder het slagwerk van Ravitz. Tot slot laten we Irniger zelf nog maar eens aan het woord over dit trio: "Often there's no melody standing on top by itself. The melody is within the chordal and rhythmic movement that all three instruments build."

Klik hier om te kijken naar een documentaire over de opnamesessie van 'Octopus'.

Labels:

(Ben Taffijn, 9.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.