Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
1000 + 1 ft. Eugene Chadbourne - 'Butterfly Garden' (El Negocito, 2014)
Opname: april 2014

Saxofonist Jan Klare had wat te vieren; zijn tienjarig jubileum als muzikant. Of zoals hij zelf zegt: "Celebrating 10 years of intense and furious playing, releasing 3 great cd's, performing all over Germany and the Benelux." Het resulteerde in een project van vier musici, met naast Klare zelf trompetist Bert Maris, bassist Wilbert de Joode en slagwerker Michael Vatcher. De 1000 met andere woorden. En dan is er nog die 1, die ook alle composities leverde: niemand minder dan de Amerikaanse gitarist Eugene Chadbourne. Acht composities namen ze op, geïnspireerd door evenzoveel vlinders.

'Butterfly Garden' is een afwisselende cd geworden, waarin naast jazz de invloed van Americana, die Chadbourne meebrengt, overduidelijk aanwezig is. Het levert spannende momenten op. In 'California Dogface' rockt Chadbourne op onnavolgbare wijze in een stevig tempo, ondersteund door De Joode en Vatcher. Beide blazers antwoorden de ritmesectie met dwarse partijen. Muziek die zo als soundtrack zou kunnen dienen voor een onvervalste roadmovie. In 'Long Dash Skipper' is het De Joode die middels zijn strijkstok in een bijna magische, grillige baspartij de toon zet. De overige musici laten zich inspireren tot een onbestemd aandoend klankexperiment. Ook in 'Regal Fritter' zijn de roots van Chadbourne duidelijk te horen. Hij hanteert hier de banjo op een manier die duidelijk refereert aan Americana en folk. Klare haakt bij deze snelle, ritmische structuur aan met trillend saxspel en als ook de rest van de band aansluit, leidt het geheel tot een ritmische stroom van klanken.

In 'Silvery Blue' bespeelt Klare de fluit en weet hij tot een prachtige synergie te komen met Maris, die hier de demper op zijn trompet hanteert. De hoge, wat ijle, soepel bewegende noten vinden elkaar op overtuigende wijze en contrasteren gezamenlijk vol spanning met de begeleiding van de ritmesectie. In 'Buckeye' tenslotte betreden we het variététheater. De musici buitelen hier over elkaar heen in een aanstekelijk ritme, de luisteraar meevoerend op een enerverende vlinderjacht.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.7.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.