Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Nieuws
Buma Boy Edgarprijs 2015 voor Tineke Postma


De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan saxofonist, componist en bandleider Tineke Postma. Onderdeel van de prijs is een door Postma zelf samen te stellen concertavond op 9 december 2015 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal haar de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. De concertavond wordt uitgezonden in VPRO's Vrije Geluiden op Radio 6.

Nog voor dat zij in 2003 cum laude afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam werd het buitengewone talent van Tineke Postma (1978) in binnen- en buitenland al opgemerkt. Techniek, lyriek, verrassende harmonische inzichten, originele composities en een direct herkenbare eigen sound typeren de in Heerenveen geboren saxofonist. Ze koos ervoor om regelmatig in New York te verblijven en te werken, waardoor ze voet aan de grond kreeg in het mekka van de jazz. Amerikaanse topmusici als Geri Allen (piano), Terri Lyne Carrington (drums) en Esperanza Spalding (bas) vinden het een creatieve uitdaging om met haar te spelen. Samen met haar voormalig mentor saxofonist Greg Osby is zij leider van de groep Sonic Halo. Maar ook met haar Nederlandse groepen, zoals het Tineke Postma Quartet, toert ze de wereld over. Postma heeft diverse prestigieuze muziekprijzen op haar naam staan en kreeg lovende recensies voor de zes albums die zij uitbracht.

Uit het juryrapport: 'Wat bij Tineke Postma vooral opvalt is de combinatie van kosmopolitisme en Hollandse nuchterheid. Hoe een in principe bescheiden Friese musicus carrière in de Verenigde Staten maakte met haar eigen Amerikaanse band en samenwerkte met niet de minsten. Zowel op alt- als sopraansaxofoon is haar toon klip en klaar, direct en zonder opsmuk. In haar bagage is geen plaats voor clichés, fratsen of mooidoenerij, ze kiest haar noten zorgvuldig en heeft daarbij een bijzonder gevoel voor melodie en harmonie.'

'Een verdere constante in de loopbaan van de saxofonist is dat zij een uitstekende bandleider is... Vanwege haar respect voor andermans kunnen, heeft ze in haar eigen groepen een ontvankelijke en derhalve natuurlijke autoriteit. Dat betaalt zich uit in ieders muzikale bijdrage en trekt haar ensembles ongetwijfeld naar een nog hoger niveau,' aldus de jury, die dit jaar werd gevormd door Micha de Kanter (geluidstechnicus Mideka Music Recording), Willem Kniknie (directeur MuziekPodium Zeeland, programmeur International Jazz Festival Middelburg), Nicolle Leenhouwers (programmeur ProJazz, Jazz070 en Cutting Edge Jazz Festival, Den Haag), Niels Nieuborg (programmeur North Sea Jazz Club, Amsterdam) en Cees van de Ven (journalist/fotograaf van Draai om je oren, programmeur JazzCase, Neerpelt, België).

De Buma Boy Edgarprijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgarprijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgarprijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgarprijs. Recente winnaars zijn Anton Goudsmit (2010), Ferdinand Povel (2011), Yuri Honing (2012), Oene van Geel (2013) en Jeroen van Vliet (2014).

Klik hier voor een interview met Tineke Postma uit 2010 door Donata van de Ven.

Labels:

(Maarten van de Ven, 26.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.