Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Zwitsers trio Vein precies als uurwerk

Vein featuring David Liebman, zondag 31 mei 2015, Platformtheater, Groningen

Het optreden van het Zwitserse trio Vein met rietblazer David Liebman begon bedrieglijk informeel. Wat leek op het ietwat nonchalant stemmen der instrumenten bleek een luchtige interpretatie van 'Everything I Love'. Als een zomertoiletje, gedrapeerd rond een ranke nimf. Liebman liet ons direct kennismaken met zijn karakteristieke jankende bluesgeluid op de tenor. Het verstilde zondagmiddaggevoel zette nog even door in Duke Ellingtons 'Reflections In D', een duet voor piano en tenorsaxofoon. De muzikanten namen alle tijd om te reflecteren.

Doch gaande de eerste set nam de intensiteit toe. Want vergis je niet: het drietal rond pianist Michael Arbenz werkt al negen jaar samen en is zo hecht en precies als de spreekwoordelijke Certina. Ook de individuele muzikanten profileerden zich allengs scherper. Een ongewoon krachtige arcosolo van bassist Thomas Lähns. Een sopraanstuk waarin Liebman het hele gamma bestreek, van meditatieve verstilling tot extatisch gillen. Versnellingen waarin de band exact in formatie bleef.

'Evidence' bleek ideaal voor een spannende drumsolo van Florian Arbenz, een uitzonderlijk melodische man. Ook hier liet Lieb horen hoe warm zijn sopraan in het laag kan klinken en hoe oorsplijtend hoog hij kan gaan. En waarschijnlijk had nog geen der aanwezigen zich gerealiseerd dat een sopraanblokfluit in de handen en aan de mond van een meester een levende entiteit kan worden, met een briljant gloeiend expressievermogen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 5.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.