Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Mega jazz in de tuin

Andy Emler MegaOctet, zondag 24 mei 2015, Ham Sessions, Gent

Geen betere act voor de tweede dag van dit onvolprezen festival in de achtertuin van organisator en saxofonist Michel Mast dan dit Franse octet van pianist en componist Andy Emler. Een octet overigens dat uit negen leden bestaat! Emler schrijft complexe en zeer afwisselende stukken, regelmatig voorzien van een vette beat, mede dankzij de aanwezigheid van zowel een drummer als een percussionist. Maar er zijn zeker ook meer intieme en subtiele momenten te vinden, waarin de musici de luisteraar weten te beroeren. Verder wordt sterk ensemblewerk goed afgewisseld met solo's, waardoor alle negen leden regelmatig kunnen schitteren.

En dat begint al in 'Tribalurban 1', waarin Laurent Dehors start op doedelzak, zo ook direct de link leggend met de Franse volksmuziek die bij het MegaOctet nooit ver weg is, terwijl de rest van de band wah-wah-geluiden met de stem produceert. Bassist Claude Tchamitchian en drummer Eric Echampard zetten aansluitend een aanstekelijke groove neer en het feest kan beginnen. In 'Doctor Solo' is het Francois Thuillier die voor vuurwerk op tuba zorgt. Met krachtige uithalen - soms melodieus, dan weer uitzinnig - en met veel verve keert hij zijn instrument binnenstebuiten. Het vervolg, met de gehele band, is al even onstuimig.

Na een intro op drumcomputer, slagwerk en Japans aandoend geklets van François Varly volgt in 'New Ballad' een langzame passage met een hoofdrol voor het duo piano-flugelhorn, oftewel Emler en Fabrice Martinez, waarna de rest van de band het tempo opvoert in een stuk voor knetterende blazers. Verderop in het stuk zit nog een intense bluesy passage van piano, bas en drums, vol weemoed en passie.

'La Megaruse' geeft Dehors nogmaals de ruimte, maar nu op tenorsax. Zijn extravagante en ritmische solo, dwars en vol met piep-, plop- en knarsgeluidjes is beslist een van de hoogtepunten van dit enerverende concert. De afsluiter 'Tribalurban 2' voorziet nog in een hoofdrol voor Philippe Selam op altsax. Hij produceert een tegendraadse, enerverende en vibrerende solo, begeleid door een al even dwars ritme van Emler.

Labels:

(Ben Taffijn, 7.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.