Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Liederen van passie, weemoed en verlangen

Elina Duni Quartet, vrijdag 29 mei 2015, Paradox, Tilburg

De Albanese Elina Duni, sinds 1992 woonachtig in Zwitserland, is een geboren zangeres. Haar stem vol zindelijke passie en weemoed past perfect bij de liederen van de Balkan die zij ten gehore brengt. Maar er is meer. Ze kiest er immers niet voor om deze liederen op traditionele wijze ten gehore te brengen, maar heeft zich omringt met een drietal Zwitserse jazzmusici die regelmatig de lont in het kruitvat steken: Collin Vallon op piano, Lukas Traxel op bas en Norbert Pfammatter op drums.

De titel van 'Unë Në Kodër, Ti Në Kodër', een traditioneel liedje uit Albanië van het onlangs op ECM Records verschenen 'Dallëndyshe', betekent zoveel als 'ik op een heuvel, jij op een heuvel'. Vallons repeterende pianospel in het middenregister gaat in dit nummer perfect samen met de warme stem van Duni, terwijl bas en drums zorgen voor een warm bad. In de daaropvolgende solo laat Vallon horen meer in zijn mars te hebben dan goed begeleiden. Hij legt een swingend en kleurrijk klankentapijt neer. 'Nënë Moj' - oftewel 'Oh moeder' eveneens een volksliedje - biedt een belangrijke rol voor Pfammatter. Zijn ritmische patronen, voortgebracht met brushes en ondersteund door enkele aanslagen van Vallon en Traxel, bieden alle ruimte voor Duni's donkere timbre.

Na enkele nummers begint op te vallen dat de composities hecht en coherent zijn en dat deze musici uitstekend in staat zijn om zich dienstbaar op te stellen, wat onverlet laat dat zij op gepaste momenten ruimte voor zichzelf pakken om krachtig te soleren en het jazzelement verder in te voegen. Maar de hoofdrol is toch duidelijk voor Duni.

In 'Taksirat' ('Het Ongeluk') laat de bassist schitterend horen zich het weemoedige idioom volledig meester te hebben gemaakt. Melancholie en passie wisselen elkaar af, en als de piano en de drums erbij komen, ontstaat een energieke Balkan-blues. In 'Fëllënza' ('Patrijs'), een compositie van Muharrem Gurra, laat Vallon wederom horen hoe je een breekbare melodie speelt. In combinatie met Duni's stem lopen je de rillingen over de rug. Hier is muziek voor bedoeld!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 11.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.