Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Krachtig ensemblewerk van Angles 9

zaterdag 23 mei 2015, De Singer, Rijkevorsel

De kracht van Angles 9 ligt absoluut in het hechte ensemblespel waarmee deze band de opvallend ritmische melodieën ten gehore brengt. Melodieën die evenzogoed raakvlakken hebben met jazz als met volksmuziek en rock, maar altijd met een kwinkslag.

Dat begint al met 'European Boogie', waarvan bandleider Martin Küchen zich bij de aankondiging nog afvraagt of dit 'European' nog wel op zijn plaats is! Nu, tijdens de uitvoering is van enige twijfel niets te merken. Na een vibrerend ritmische start van Mattias Ståhl op vibrafoon, ondersteund door de bekkens van slagwerker Andreas Werliin, zetten de blazers in voor een lekkere vette groove. Waarbij Eirik Hegdal op baritonsax het meeste opvalt door zijn pompende geluid. Maar in dit nummer is Magnus Broo degene die de show steelt met een uitzinnige en springerige trompetsolo. In 'Today Is Better Than Tomorrow' is het de combinatie piano (Alexander Zethson), baritonsax (Hegdal) en trombone (Mats Äleklint) die de toon zet met een repeterende melodie. Maar ook het duet van Küchen op altsax met de voor de vaste kracht Johan Berthling invallende bassist Torbjörn Zetterberg is bijzonder en klinkt nog het meest als een weemoedig volksliedje.

De uitvoering van 'A Desert On Fire, A Forest / I've Been Lied To' is beslist, mede vanwege de lengte van meer dan twintig minuten, één van de hoogtepunten van het concert. Zethson begint solo op piano met enkele dreunende noten, slagwerk en vibrafoon bouwen de spanning verder op in een slepende melodie. Dan is het de beurt aan de baritonsax, de altsax en de cornet (Goran Kajfes) om de langzaam voortploeterende melodie verder uit te bouwen, aan te laten zwellen en tot slot te laten uitmonden in een zeer bijzondere bassolo van Zetterberg. Door te spelen op zowel de snaren onder als boven de kam ontstaat een apart geluid, soms vergelijkbaar met dat van een Spaanse gitaar. Het concert wordt afgesloten met het titelnummer van het laatste album: 'Injuries'. Ook dit nummer doet in het begin bij de blazerspartij wat Spaans aan. Het wordt echter gevolgd door een rommelig intermezzo van piano, bas en drums. Je ziet de poolreizigers die op de hoes van het album staan ploeteren door de sneeuw in de snijdende wind. Gelukkig keert verderop in het nummer de rust terug en kunnen we vredig huiswaarts.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Ben Taffijn, 1.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.