Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Een heuse festivalband

Keenroh XL, maandag 18 mei 2015, De Singer, Rijkevorsel

Fluitist Jan Daelman en pianist Thijs Troch wonnen in 2014 als Keenroh de Jong Jazztalent Gent-prijs. Door het winnen van deze prijs werd het mogelijk om een grote formatie met negen musici - XL dus - op te zetten, met als eerste doel een concert verzorgen op Gent Jazz 2015. Op vrijdag 10 juli opent Keenroh XL dan ook om 16.30 uur dit festival. Om warm te lopen vond er in De Singer een generale repetitie plaats.

En ach, wat kan een mens toch boffen, want Daelman en Troch hebben een keur aan Belgische jazzmuzikanten om zich heen verzameld en een vijftal componisten bereid gevonden om speciaal voor deze bezetting nieuwe stukken te schrijven. In ruim 90 minuten laten ze het publiek genieten van hun kunsten en ondanks dat de band nog niet geheel gesmeerd musiceert, valt er veel moois te horen. En het moet gezegd: de componisten hebben het de band niet gemakkelijk gemaakt!

Dat begint reeds met 'Overspel' van Jozef Dumoulin, een slepend stuk, mede door de lome beat die drummer Teun Verbruggen neerlegt. De tintelende fluitsolo verderop van Daelmans valt op, waarna de band verder meandert om naar het einde toe uit te monden in dwarse, bokkige klanken, waarbij klarinetist Marti Melia zorgt voor snerpende, hoge tonen. De echtelieden hebben ruzie? De rust keert weer in de vorm van een duet tussen Daelman en Troch. 'Miles Behind' van Ben Sluijs is welluidender van aard, met een aanstekelijke groove neergezet door Verbruggen en bassist Laurens Smet. Daelman schittert ook hier met een melodieuze fluitsolo. Verder lekker vette en scheurende solo's van Thomas Jillings op tenorsax, Ruben Verbruggen op altsax en wederom Melia, maar nu op basklarinet.

En dan is het tijd voor een stukje impro. Bart Maris en Jillings starten in een duet voor trompet en tenorsax, ondersteund door enkele gerichte slagen van Verbruggen. Niels Van Heertum valt op euphonium bij en het viertal zoekt de grenzen op. Vooral Maris tovert daarbij de meest vreemde klanken tevoorschijn. En blijft dit doen terwijl de band intussen probeert een sfeervol muziekje te produceren. Als Maris zich eindelijk schikt, is het Van Heertum die de rust weer verstoort. Dan geeft ook de rest zich gewonnen, is het virus verspreid en is aan het nummer geen touw meer vast te knopen.

'Minor Obessions' van Kris Defoort is een soort van suite, bestaande uit kleine stukjes. Kenmerkend voor dit werk is de klassieke basis. Op sommige momenten, bijvoorbeeld in het duet fluit-piano aan het begin, heeft het stuk wel wat weg van hedendaagse kamermuziek. Maar het is ook een stuk waarin onbedaard geswingd wordt, met een lekkere, hoekige groove en springerige solo's, zoals die van Maris. Ah, dit mag eindeloos doorgaan! En na de toegift, waarin nogmaals alle sluizen opengaan, is er maar één conclusie mogelijk: hier staat een onvervalste festivalband. Op naar Gent Jazz!

Klik hier voor foto's van dit concert door Guy van de Poel.

Labels:

(Ben Taffijn, 4.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.