Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Marike van Dijk – 'The Stereography Project' (Brooklyn Jazz Underground, 2014)

Opname: 28 april 2014

Hadden we een dame die opmerkelijke composities schreef, Amina Figarova, vluchtte die naar Amerika. Hebben we een nieuwe dame die eigengereide jazz en kamermuziek schrijft, Marike van Dijk, woont die al lang en breed in New York.

Overigens klinkt de muziek van de in Friesland geboren saxofoniste Fries, noch Hollands, noch Amerikaans. Ze had een nichtje van Nina Rota kunnen zijn. Haar composities hebben cinematografische kwaliteiten. Ernstig, geconcentreerd uitgevoerd. Maar ook levendig, fijnzinnig en contrastrijk. Ze laat het strijkkwartet dat deel uitmaakt van haar orkest snel van stemming wisselen. Schril en scherp speelt het viertal, maar dan ineens warm en vol. Het ontbreken van trompetten geeft haar werk een intiem karakter. In de sturing speelt de contrabas van Rick Rosato een belangrijke rol.

Slechts één nummer is niet van Van Dijks hand. 'She’s Leaving Home', van Lennon en McCartney, is een plechtig afscheidslied, in geuren en kleuren. Slaat het op haar vertrek naar de VS? In ieder geval is het duidelijk een gelegenheid om even stil bij te staan.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'I Am Not A Robot' en '322423'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 4.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.