Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Jazztube
Joe Lovano & Dave Douglas: Sound Prints - 'Live At The Monterey Jazz Festival' (Blue Note, 2015)

Opname: 21 september 2013

Het heeft wat tijd gekost, maar eindelijk is er nu dan toch het debuutalbum van het project waarmee tenorsaxofonist Joe Lovano en trompettist Dave Douglas eer bewijzen aan Wayne Shorter, de intussen 81-jarige saxofonist die in de jaren 60 en 70 grote sier maakte aan de zijde van onder meer Art Blakey en Miles Davis (het befaamde 'Second Quintet'), als leider met een reeks klassiekers op Blue Note, als lid van fusionpioniers Weather Report, en de voorbije jaren ook met zijn straffe Quartet.

Lovano en Douglas, wier paden elkaar al een paar keer gekruist hadden, onder andere bij het SF Jazz Collective en een album van Masada waarop de saxofonist de centrale gast was, richtten de band in 2011 op met pianist Lawrence Fields, bassiste Linda Oh en meesterdrummer Joey Baron. Een jaar later speelde het vijftal een prachtconcert op Gent Jazz, dat meer dan eens refereerde aan de hoogdagen van het befaamde Quintet van Miles Davis. Niet enkel door de identieke bezetting, maar ook een vergelijkbare manier van muziek maken, met het elastisch uitrekken van composities en een gestileerde én intuïtieve interactie als grootste troeven.

Deze opname van het Monterey Jazz Festival uit 2013 bevat redelijk wat overlappingen met het concert in Gent, al zou het goed kunnen dat het samenspel hier nog vloeiender gebeurt. Hoewel opener 'Sound Prints' – een verwijzing naar Shorters klassieke compositie 'Footprints' van zijn album 'Adam’s Apple' en later een sleutelstuk bij Miles – op papier samengevat kan worden tot een vage schets, creëert het meteen een zinderende elektrische lading en legt het de lat voor wat de volgende drie kwartier zal volgen.

De leiders wentelen immers naast en door elkaar met de eensgezindheid van een stel veteranen, het enthousiasme van een stel dartelende pups en de jennende speelsheid van een twee talenten die elkaar gretig aansporen om nog een versnelling bij te schakelen. Daarvoor worden ze ook ondersteund door een ritmesectie die voortdurend in beweging blijft, hier en daar volop gebruikt maakt van beschikbare soloruimte, maar vooral musiceert met de collectieve visie in het achterhoofd. Op geen enkel ogenblik krijg je het gevoel dat ego's de koers bepalen. Deze band speelt als een hecht blok.

Douglas' 'Sprints', dat rechtstreeks overloopt uit de opener, zit vol met die kenmerkende versnellingen en vertragingen, dat verkeer waarin de tandem Davis/Shorter van de jaren zestig haast tastbaar aanwezig is. Die indruk wordt nog eens versterkt in de twee nieuwe composities van Shorter die het middenblok van het album vormen. Zowel 'Destination Unknown' als 'To Sail Beyond The Sunset' laten horen hoe de solisten elkaar vinden in de thema's en vervolgens weer afstoten, wegduwen en doorkruisen als een stel heen en weer tikkende stuiterballen in een mysterieuze orde.

Het krappe, springerige 'Weatherman' lijkt even naar de hoogdagen van Ornette Coleman te knikken, maar geeft op zijn beurt dan weer het startschot voor de bruisende afsluiter 'Power Ranger', dat speels, gedreven, catchy én lichtvoetig klinkt. Een magnifieke solo van Oh doet de oren spitsen, maar het is de ritmische poëzie van Baron die het langst nazindert. Die man heeft genoeg muzikaliteit voor een hele band in zich.

Bijzonder hip of grensverleggend is 'Sound Prints' niet. Het is wel een langverwachte bevestiging van wat een paar jaar geleden al duidelijk was: met dit kwintet, waarmee Douglas en Lovano een van hun gezamenlijke helden willen eren, hebben ze een band bij elkaar gebracht die de status van gelegenheidsorkest moeiteloos overstijgt en de teneur van Shorters stijl en composities een nieuw leven gunt in een stijlvol jasje. Knap.

Deze recensie verscheen ook op Cobra.be

Klik op de afbeelding hierboven om een live-uitvoering te bekijken van 'Sprints', opgenomen op 15 oktober 2014 in TSRI, San Diego.

Labels: ,

(Guy Peters, 14.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.