Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Ingrid Laubrock Octet – 'Zürich Concert' (Intakt Records, 2014)

Opname: 10 december 2011

Dat Ingrid Laubrock een van de meest belangwekkende saxofonisten van dit moment is, weten we intussen na cd's en optredens met diverse eigen gezelschappen als Sleepthief, Anti-House en Lily's Déjà Vu en als lid van het Tom Rainey Trio en diens Obbligato. Maar Laubrock is ook een heel goede componist, wat het beste blijkt uit 'Matrix', een van de nummers van het 'Zürich Concert'. De hechte en ingewikkelde structuur van dit nummer biedt de acht musici de nodige uitdaging. Vooral van gitariste Mary Halverson en accordeonist Ted Reichman wordt veel gevraagd. Zij excelleren hier in complexe vormen van samenspel. Maar ook trompettist Tom Arthurs speelt in dit nummer een grote rol, eerst in duet met drummer Tom Rainey en vervolgens met Laubrock. Het piepen en knarsen wisselt hij af met heldere momenten, waarbij het duet met Laubrock welhaast sprookjesachtig klinkt, elkaar aftastend en om elkaar heen dansend.

De uit Duitsland afkomstige Laubrock kreeg in 2009, toen reeds woonachtig in New York, de prestigieuze SWR Jazz Prize. De prijs bestaat uit een residentie van een week om te spelen met een naar eigen believen op te zetten project, gevolgd door een korte tour. Laubrock koos ervoor om musici bij elkaar te brengen uit haar twee werelden: Londen (waar ze jaren had gewoond) en New York (waar ze net was neergestreken). Zo nodigde ze Rainey en pianist Liam Noble uit, waarmee zij ook Sleepthief vormt. Trompetist Tom Arthurs en cellist Ben Davis komen uit Londen en gitariste Mary Halverson, accordeonist Ted Reichman en bassist Drew Gress vertegenwoordigen New York. En die bezetting verraadt dat dit geen power-octet is geworden. Laubrock kiest veeleer voor de nuance en de subtiliteit. Het album is opgenomen tijdens een van de concerten van de tour, op 10 december 2011 in de Rote Frabrik in Zürich.

In 'Novemberdoodle' pakt Reichman de leiding op accordeon, begeleidt door enkele pianoaanslagen. Het wordt een wat druiligere melodie, perfect passend bij het jaargetijde buiten op 10 december. De andere instrumenten cirkelen hieromheen, soms meegaand, soms meer kiezend voor hun eigen stem. We voelen de motregen en zien de blaadjes dwarrelen in de wind, verklankt door het xylofoonspel van Rainey. In 'Chant' geeft Laubrock de hoofdrol aan Halverson in een vibrerende gitaarsolo. Ritmisch, maar dan wel op een dwarse manier. Tussendoor zorgen de overige musici voor spookachtige taferelen. Vooral de cellopartij zorgt hier voor donkere accenten. Halverwege het nummer soleert Laubrock. Eerst nog rustig, zoekend, maar allengs wordt het steeds ruiger, uitmondend in een duet piano-cello vol rusteloze momenten. 'Nightbus' begint met verstilde piano- en verderop accordeonklanken, zo goed passend bij de nacht. Maar de nacht heeft ook een andere kant, getuige de erupties tussendoor van de rest van de band. Zijn dat de nachtvlinders? Het ritmische thema dat zich ontvouwt, het is de cadans van de nachtbus.

Klik hier voor geluidsfragmenten van drie tracks van dit album: 'Chant', 'Nightbus' en 'Der Zauberberg'.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.