Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Helen Bledsoe & Alexey Lapin - 'Ghost Icebreaker' (Leo Records, 2014)

Opname: 27 december 2012

Nogal wat nummers op 'Ghost Icebreaker' roepen associaties op met sneeuw en ijs. Het zal te maken hebben met het feit dat dit de registratie is van een concert midden in de winter in Sint-Petersburg, dan krijg je dat. Titels als 'Snow', 'White Oranges', 'December (One Man's Day Is Another Man's Dusk)', 'Into Thin Air' en natuurlijk de titeltrack 'Ghost Icebreaker' spreken boekdelen.

'Ghost Icebreaker' is een nummer dat - hoe kan het ook anders - behoorlijk onheilspellend klinkt. Angstaanjagend, dat is het juiste woord voor dit winterse stuk. Het ijs kraakt en kreunt aan alle kanten ten gevolge van deze spook-ijsbreker. Tegen het einde rijst tussen Lapins summiere pianoaanslagen ineens Bledsoe's zuivere fluitklank op. De klus is blijkbaar geklaard, het schip is in ijsvrije wateren beland. In 'Snow' klinken de subtiele loopjes op de piano als voetafdrukken in de sneeuw, een dialoog vormend met de fluit, waarbij de glissandi van beide instrumenten elkaar enerverend afwisselen. In 'The Rising Star Of The Falling Sky' ontlokt Bledsoe unheimische en ijle klanken aan haar fluit op een onopvallend ritme dat van de piano afkomstig moet zijn, maar totaal niet als zodanig klinkt. Gaandeweg wordt een en ander intenser en doordringender: de lucht valt.

Dit duo speelde die bewuste avond in Sint-Petersburg niet voor de eerst keer samen. Dat doen ze al ongeveer een decennium. Het leidde reeds in 2007 tot een album, 'The Way', samen met Nikolai Rubanov, Vitali Zaitsev, Vladimir Shostak en Marcus Godwyn. Er volgden nog drie albums in wisselende bezettingen en nu ligt er dus dit duo-album, het eerste. 'Settlement' laat horen hoe goed de beide muzikanten op elkaar ingespeeld zijn. De klanken van hun instrumenten zijn soms bijna niet van elkaar te onderscheiden in dit enerverende stuk.

Labels:

(Ben Taffijn, 12.6.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.