Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wat je met een gitaar niet allemaal kunt

Jasper Stadhouders, Wolter Wierbos & Tim Daisy, maandag 20 april 2015, Gitaarstudio Walter Stadhouders, Tilburg

Recept:
Neem twee gitaren, één akoestisch en één elektrisch. Zet deze met de binnenkant tegen elkaar, zodat de snaren elkaar raken. Steek halverwege de hals een etensmes ertussen. Wrijf nu over de achterkant van de akoestische gitaar en druk zo de twee gitaren stevig tegen elkaar. Bereik verder onverwachte effecten door aan de knoppen van de elektrische gitaar te draaien. Gevolg: een vreemd soort impro noise-rock. Was getekend, Jasper Stadhouders.

In 1987 startte Walter Stadhouders, de vader van, een gitaarstudio in Tilburg. In deze studio verzorgt hij sinds jaar en dag onder de naam NooTstop Sessies concerten waarbij de gitaar centraal staat, maar verder alle stijlen voorbijkomen: wereldmuziek, klassiek en jazz. Het huiskamereffect is het belangrijkste pluspunt van deze concerten, waarbij er ruimte is voor maximaal dertig mensen. Een bijzondere ervaring. En dan zeker bij een concert van zijn zoon Jasper in vrije improvisatie met trombonist Wolter Wierbos en drummer Tim Daisy.

Daisy en Stadhouders kennen elkaar onder andere van Ken Vendermarks band Made To Break, die vorig jaar nog optrad in de Oorstof-reeks. Maar hier dus samen met Wolter Wierbos in een intieme, explorerende set, waarbij het speelplezier en de inventiviteit eraf spat en de drie musici alles uit de kast trekken om hun gedachten te verklanken - zie het voorbeeld hierboven. Maar ook Daisy heeft van die momenten. Kettingen, plakband, lappen, folie, een gong, schaaltjes... werkelijk alles kwam voorbij om de gewenste percussieklanken te verkrijgen. Terwijl Wierbos inventief is met zijn demper, maar er ook regelmatig voor kiest om zijn instrument uit elkaar te halen en een potje te blazen op de coulisse, een jankend, klagelijk geluid producerend.

De melodische momenten in dit concert zijn zeldzaam maar memorabel, zoals in de eerste set, waar lichtjes een melodie in Wierbos' blaaskunsten doorklinkt en Daisy duidelijk swingt. Stadhouders bewerkt hier zijn gitaar met hetzelfde etensmes, knarsende glissando's producerend. In de tweede set zit een ander bijzonder moment. Wierbos blaast een serenade met op de achtergrond de geluiden uit een klein radiootje waarop Daisy zenders zoekt. Stadhouders pakt de serenade van Wierbos over op akoestische gitaar, waarbij de andere twee het drinken van water tot onderdeel van de muziek maken, tot grote hilariteit van de aanwezige bezoekers. Walter Stadhouders kan tevreden zijn; het was een geslaagde avond.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.