Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Resoluut en daadkrachtig opgepoetste suite

Jeroen van Vliet Zeeland Suite Revisited, vrijdag 1 mei 2015, Bimhuis, Amsterdam

Op initiatief en met ondersteuning van Muziekpodium Zeeland en Fonds Podium Kunsten is de legendarische Zeeland Suite van pianist Leo Cuypers uit 1976 nieuw leven ingeblazen. Boy Edgar Prijs-winnaar pianist Jeroen van Vliet heeft de vroegere suite resoluut en daadkrachtig opgepoetst en voorzien van sublieme en originele nieuwe composities. Uiteraard wel gebaseerd op Zeelands geografische aspecten, getuige de titels 'Polder' en 'Wind'.

In tegenstelling tot de Leo Cuypers' editie uit de late jaren zeventig waarin de free jazz een markant bestanddeel uitmaakte en de uitvoerende musici (onder anderen Willem Breuker, Bob Driessen, Martin van Duynhoven en Willem van Manen) adequaat 'freejazzden' en tekeergingen, is de huidige uitvoering meer gebaseerd op harmonieuze melodieën en een navenante speelwijze. Wat de huidige muzikanten wel gemeen hebben met hun illustere voorgangers zijn de grenzen verleggende, avontuurlijke solo's binnen de melodische kaders.

Wellicht is deze suite minder avontuurlijk en hilarisch dan de Cuypers-editie, maar daar staat dan wel een zeer muzikaal doordachte en uitgevoerde suite tegenover. Van Vliets composities bevatten alle mogelijke jazz- en klassieke elementen – minimal, rock, swing, ballad, funk, free jazz – waardoor, mede dankzij een strakke orkestratie, warm klinkende en interessante melodische composities ontstaan.

Rest dan nog een pluim op te steken voor de swingende en groovende ritmesectie (bassist Frans van der Hoeven, drummer Pascal Vermeer en gitarist Anton Goudsmit) en de aanstekelijke en enthousiaste solo's van de rietblazers Mete Erker, Joris Roelofs en Joris Posthumus. Jeroen van Vliet heeft met dit project en zijn heldere pianospel bewezen een terechte Boy Edgar Prijs-winnaar te zijn.

Hij tourt nog tot en met november met dit project en andere eigen formaties door het ganse land. Gaat dat zien en horen!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Jeroen van Vliet Zeeland Suite Revisited is binnenkort te zien Utrecht (TivoliVredenburg, zaterdag 9 mei) en Eindhoven (Axesjazzpower, Café Wilhelmina, maandag 11 mei).

Labels:

(Jacques Los, 8.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.