Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert / Festival
Poëtische zinderingen

Avishai Cohen Trio, zondag 22 maart 2015, RGB Festival, Stadsgehoorzaal, Leiden

Onder het motto '10 days of Jazz and what not' ging in Leiden de eerste editie van het nieuwe jazzfestival Rhythm, Groove & Bass (RGB) van start. Vanuit hun liefde voor jazz besloten Summer Jazz, Stadsgehoorzaal Leiden, Funked Up en Gebr. de Nobel tot samenwerking. Onder supervisie van Stichting Jazz Leiden organiseerden zij RGB, dat werd gehouden van 20 tot en met 29 maart. Dankzij samenwerking met diverse culturele instellingen was de hele binnenstad betrokken bij dit tiendaagse festival.

Dit evenement was tevens de introductie van het nieuwe platform Stichting Jazz Leiden. SJL heeft de ambitie om van Leiden de jazzhoofdstad van Nederland te maken. De organisatie beoogt zowel de traditionele jazzliefhebber als de jonge cross-over-fan te bedienen, met een ambitieuze programmering van opkomend talent en gevestigde namen. Onder anderen Raul Midón, Ray Anderson's Organic Blues Quartet, Benjamin Herman, GoGo Pinguin, Ruben Hein, Bruut!, Ntjam Rosie, Artvark Saxophone Quartet, Zosja en Atanga Boom! zijn in Leiden te zien. RGB is een aanwinst voor de stad en een welkome aanvulling op de landelijke jazzagenda.

Het Avishai Cohen Trio is een van de grote publiekstrekkers. De Stadsgehoorzaal is gevuld met een schare fijnproevers die zijn toegestroomd om dit trio te zien spelen. Het publiek weet waarvoor het komt: een optreden van Cohen is een intense muzikale belevenis en een visueel schouwspel. De bassist gaat gedecideerd te werk. Met passie en inzet richt hij zich op zijn muziek, zijn performance, zijn groep en zijn publiek. In zijn voorbereiding gaat hij tot het uiterste. Repetitie en soundcheck - ondergetekende mocht daarbij aanwezig zijn - hadden de intensiteit van een concert en duurde ook minstens zo lang. Cohen zoekt naar nuances en gaat door tot het zaalgeluid perfect in balans is. Uitputtend.

Het in februari uitgebrachte album 'From Darkness' dienst als basis voor dit concert. Een cd met voornamelijk eigen composities van Cohen. De nieuwe stukken hebben melodisch veel overeenkomst met het onovertroffen album 'Duende' uit 2012.

Zodra Cohen op het podium staat, dwingt hij met zijn geconcentreerde blik een sacrale stilte af. Zijn muzikale opening is fenomenaal. Sfeer en intensiteit zijn adembenemend. Met pianist Nitai Hershkovits en drummer Daniel Dor heeft Cohen een prachtig trio geformeerd. Een hecht team, dat zich tijdens het spelen moeiteloos blijft transformeren van jazztrio naar kamerensemble, vice versa, en ook soepel blijft schakelen tussen breekbaar en symfonisch. Het trio speelt bijzonder synchroon. De interactie verloopt intuïtief.

De technische beheersing van het drietal spreekt voor zich. Dor is een geavanceerd drummer met een breed palet. In de verfijning en nuance is hij op zijn best. Hij speelt een aantal opgezwollen solo's, die over de top gaan en uitmonden in lawaai. Een contrast dat niet past in kader van dit concert. Het publiek blijkt het echter prachtig te vinden.

De muzikaliteit van pianist Hershkovits kan niet genoeg worden benadrukt. Hij heeft een veelzijdig talent. Zijn linkerhand is uitzonderlijk goed ontwikkeld. Wanneer hij een solo vanuit 'stilte' opvoert naar een climax, raakt Cohen in trance en gaat mee in de slipstream.

De manier waarop Avishai Cohen zijn contrabas gebruikt blijft een belevenis. Uit de interactie met zijn instrument spreekt voortdurend aanbidding en hartstocht. Hij wordt één met zijn contrabas en beheerst en gebruikt alle mogelijkheden die het instrument in zich heeft, inclusief de percussieve kwaliteiten.

In muzikaal opzicht is er veel afwisseling. Cohens composities zijn sfeervol en hebben een sterk poëtische of lyrische lading. Hij schrijft prachtige arrangementen, doordrenkt van oosterse invloeden en opzwepende ritmiek. Die constatering raakt direct de magie van Cohens muziek. Wat hij laat horen is goed traceerbaar. Invloeden uit Jiddisch/Hebreeuwse en Arabische muziek, flamenco, jazz, funk, salsa en latin vloeien onhoorbaar samen en krijgen een eigen touch. Lieflijke, naar lyriek neigende melodieën transformeren naar complexe gedreven sequensen. Hoe hij erin slaagt om dat alles zo herkenbaar en vanzelfsprekend te laten zijn, blijft een vraag.

Avishai Cohen stelt zijn bewonderaars in Nederland nooit teleur. Zijn unieke talent als musicus, componist en leider is om te koesteren.

Klik hier voor foto's van dit concert door Roland Huguenin.

Labels: ,

(Unknown, 4.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.