Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
John Engels 80 Jaar: "Genoeg gepraat!"

Barnicle Bill XL, Louis van Dijk Trio & John Engels Kwintet, woensdag 13 mei 2015, Bimhuis, Amsterdam

Tachtig jaar worden en die dag het middelpunt zijn van aandacht en waardering. Nature boy Johnny Engels werd op 13 mei, zijn echte verjaardag, door vrienden en fans gevierd. In een feestelijk Bimhuis mocht hij genieten van een gevarieerd programma, dat hem elegant werd gepresenteerd door gastvrouw Vera Vingerhoeds. Natuurlijk was John, gezeten achter zijn drums, zelf de hoofdgast van de show.

Loftuitingen zijn niet aan John besteed. En een microfoon in zijn richting jaagt hem bijna van het podium af. Met frisse tegenzin doet hij wat er van hem wordt verlangt, om vervolgens snel af te ronden met de op zijn lijf geschreven woorden: "Genoeg gepraat". John wil spelen!

John Engels viert zijn verjaardag met een reeks concerten. Onder de noemer Vogel Vrij Tour trekt hij nog tot eind oktober door Nederland, met musici uit verleden, heden en toekomst. Er zijn concerten in verschillende bezettingen met onder anderen Benny Golson, Wolter Wierbos, Tineke Postma, Jan van Duikeren en de op deze avond figurerende musici. Het Bimhuis presenteert een bijzonder programma, dat ondanks de vlotte changementen, doorloopt tot na twaalven.

Het Barnicle Bill Trio geeft een delicate performance. John en zijn kompanen etaleren een scala aan sferen en creëren met hun compacte jazzensemble een uitdagend avontuur. Als mimespelers zijn ze in staat om lyriek en intimiteit te transformeren naar grote gebaren. In elke noot ligt een kans besloten om te ontsnappen en los te gaan. In de ruimte tussen de noten ligt een reservoir aan spanning. Onderling is er nauwe samenhang en onafhankelijkheid. Het trio bestaat nu vijf jaar, groeit en bloeit en geeft met variaties op swing, bop en funk een verfrissende blik op minder alledaags repertoire. Na een half uurtje is het tijd voor een song. Masha Bijlsma zingt met warmte en passie voor John. Met evenveel warmte brengt Bart van Lier zijn trombone in de strijd. In een prachtige solo gooit hij al zijn kroonjuwelen op tafel.

Een kort intermezzo geeft ruimte aan de presentatie van een prachtig boek. 'Hé vogel, wanneer spelen we weer' - Het muzikale leven van John Engels is geschreven door Jeroen de Valk en wordt uitgegeven door Van Gennep in Amsterdam. De omslagfoto is van Draaiomjeoren-fotograaf Cees van de Ven. Zijn tachtigste verjaardag was een goede aanleiding om Johns muzikale leven te bespreken in een zeer persoonlijk biografie. Als zestienjarige nam John het onwrikbare besluit om drummer te worden. Dát, en niets anders!

Het levensmotto van John ligt besloten in de woorden van Charlie Parker: 'Music speaks louder than words'. In het universum zoekt hij naar ideeën. Muzikale communicatie ervaart John als hij opstijgt en er dingen gebeuren waar hij zelf ook niets van begrijpt.

Barnicle Bill XL betreedt het podium. Een gelegenheidsformatie van formaat. Tijd voor een flinke pot swing, die met uptempo door de bochten gaat. De klanken van de sopraansax, de altsax en de trombone versmelten prachtig met elkaar. Zeker wanneer de klankkleuren verlopen. In een stuk van Theo Loevendie (die om gezondheidsredenen zelf niet kan optreden, maar wel aanwezig is) klinken hese lyrische lijnen van Miguel Martinez op altsax, is Jan Menu scherp en uitbundig op zijn sopraansax en vertelt trombonist Bart van Lier een onthutsend mooi verhaal. Mark Haanstra klinkt rond en droog op zijn contrabas en vult de muziek verder in met een weefsel van sonore lijnen. En John? Hij schmiert en flirt, pulseert, vertraagt, stopt, duwt, verbindt en houdt de boel op spanning. Hij doet precies wat er in het oerinstinct van een drummer ligt besloten.

Na de pauze komt het moment waar velen reikhalzend naar uitzien. Een optreden van het Louis van Dijk Trio in 'oerbezetting'. Speciaal voor deze gelegenheid komt het trio voor het eerst sinds dertig jaar weer bijeen. En wat is er mis met oude mannen? Dit gelegenheidstrio heeft bestaansrecht!

Louis van Dijk is meesterlijk in de opbouw van de stukken. Via gestileerde melodische en harmonische passages bouwt hij uit naar fraaie climaxen. Jacques Schols en John Engels zijn samen nog altijd de ideale ritmesectie voor dit sterke Nederlandse pianotrio. Met de dictie van een dominee, zonder microfoon, verhaalt Louis over zijn leertijd. Jazz was ver verwijderd van 'normale muziek'. Op het conservatorium zei een docent: "Ach, iemand die graag schaak speelt, kun je niet verbieden om schaak te spelen." Liz Horvath, Johns muze en vrouw, zingt zeer persoonlijk over haar 'Nature Boy'. Daarmee is veel gezegd. In een volgend stuk opent Van Dijk naturel, met een heldere fugatische opzet, die onmerkbaar overgaat in jazzakkoorden en swing. Na vier nummers is het alweer tijd voor een toegift: 'Yours Is My Heart Alone'. Louis swingt en met een katachtige souplesse komt het roofdier in hem los.

Voor het eerst in zijn lange carrière heeft John Engels een kwintet opgericht onder zijn eigen naam. Deze gedroomde formatie brengt een tribute aan de fameuze Diamond Five, de groep waarmee John van 1957 tot 1961 furore maakte in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade. NL-bop registreren als handelsnaam zou niet te overdreven zijn. Dit nieuwe kwintet heeft de credits voor swing. Ruud Breuls en Benjamin Herman vormen een ijzersterk koppel. Niets meer aan doen! Ze vullen elkaar perfect aan en in hun solowerk zijn ze puur en autonoom. Rob van Bavel en Ruud Ouwehand blijken de ideale boppers te zijn als ritmesectie. Het John Engels Kwintet is een aanwinst.
Fay Claassen voegt haar vocalen toe aan de groep en roept de vraag op of vijf ook zes mag zijn.

Welk compliment maak je een tachtigjarige vogel? Johnny's birthday... wat een feest!

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van deze feestelijke concertavond door Cees van de Ven.

Labels:

(Unknown, 21.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.