Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Handgemaakte muziek

O. Orkins's Insect Zoo & Wofo, zondag 17 mei 2015, Ham Sessions, Gent

'Three days of handmade, living music', zo staat te lezen op de flyer. Tijdens de grappige aankondiging van dit festival, werden alle (H)ambassadeurs bedankt die door de crowdfunding te steunen dit gebeuren mede mogelijk maakten. Waar het grote Jazz Gent alsmaar groter wordt en nu zelfs - haha - Lady Gaga inviteert, blijven de Ham Sessions trouw aan hun (h)ambachtelijk en eerlijk concept: drie dagen muziek waarbij de kwaliteit primeert boven grote namen en een publiek dat komt om te luisteren in die gezellige stadstuin in Gent, ergens halfweg tussen Dampoort en Sint-Jacobs.

O. Orkin's Insect Zoo bekt niet echt als groepsnaam, maar de groep rond drummer Teun Verbruggen klonk wel als een hecht blok, hoewel ze nog niet zo vaak samenspeelden en pas sinds kort de bezetting op punt hebben. Ze openden met 'Empty', een betoverende compositie van Christian Mendoza die in het hoofd blijft hangen. Trompettist Jean-Paul Estiévenart liet in het eerste deel meteen zijn aantrekkelijke trompetspel horen. In het tweede deel lag de nadruk dan meer op het arrangement. In 'Round Trip' van Ornette Coleman liet tenorist Steven Delannoye horen dat hij elementen van Coleman kan integreren in zijn typisch hedendaagse NY-stijl. Pianist Bram De Looze zal nooit een veelspeler zijn, wel een man die creatieve openingen zoekt en vindt. In hetzelfde Ornette-nummer dompelde hij enige Von Schlippenbach-neigingen onder in een emmer vol blues en dreef hiermee de compositie een andere richting uit dan de componist zou bedacht hebben.

De meeste nummers hadden iets Scandinavisch over zich; echt snel ging het nooit, maar zweverig werd het nu ook niet. Daar zorgden bassist Laurens Smet en drummer Teun Verbruggen voor door voldoende hoekigheid en oneffen reliëf in de muziek te leggen. O. Orkin's Insect Zoo liet moderne akoestische jazz horen, zonder hemelbestormend te zijn. Verbruggen heeft gewaagdere projecten, maar deze groep zou wel eens heel wat mensen kunnen aanspreken.

Met het tweede concert van de eerste dag Ham Sessions, presenteerde Wofo & The Wofettes hun nieuwe cd 'Erratic Tails'. In het Engels heeft 'erratic' verschillende betekenissen (dwalend, grillig, onvast), zijn associaties met 'erratum' mogelijk en fonetisch klinken 'tails' en 'tales' hetzelfde... zoals in de muziek zijn de dubbele bodems ook in de titels te vinden. En die Wofettes hebben niets met Ray Charles gemeen. Ze zijn even vrouwelijk als de Raylettes, maar daarmee houdt de vergelijking op. Ze zijn een strijkensemble dat wonderwel binnen het universum van Wofo past. Wofo put graag uit een amalgaam van stijlen en met twee violen en cello erbij kan ook uit de klassieke muziek geput worden en krijgt de muziek soms een filmische inslag. Denk hierbij niet aan de grote filmcomponisten maar aan bricoleurs als John Zorn en Ennio Morricone, die onbeschaamd stijlen en genres door elkaar halen.

Het kerntrio van deze groep omvat tenorsaxofonist Michel Mast, klarinettist Mathias Laga en bassist Xavier Verhelst. Die laatste stond bescheiden op de achtergrond, maar schreef wel zo goed als alle composities en zorgde voor uitgekiende arrangementen, waarbij sommige passages van de strijkers bij het publiek spontaan applaus ontlokten. Sinds kort drumt Antoon Kindekens bij Wofo en is pianist Stijn Engels terug van weggeweest. The Wofettes (violistes Cécile Broché en Anouk Sanczuk, celliste Eline Duerinck) werden perfect geïntegreerd als ensemble, maar afzonderlijk speelden ze elk ook gedegen solo's naast Mast, Laga en Engels, die hierin gepokt en gemazeld zijn.

Tijdens dit concert liet Wofo horen dat de Wofettes er niet zomaar aanhangen. Deze bezetting zou evengoed als het Wofo Octet door het leven zou kunnen gaan. Een verrassend concert in die typisch onbekommerde Wofo-stijl, waarbij complexloos uit vele tradities geput wordt om een geheel eigen universum te creëren, waarin enige humor niet ontbreekt.

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 27.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.