Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Fris-fruitig ontsporend

Wurzel Aus C, maandag 30 maart 2015, Axesjazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

'Improvised music in its origins was a rebellion and struggle for cultural, social, and political freedom. It was propaganda by the masses for the masses. Improvised music is one form of a permanente reminder that universal liberation is an ongoing task – aesthetically and politically. In tyrannies and democracies. Hundred years ago and hundred years from now. Music does not win wars, it wins minds.'

En juist dat laatste gebeurde deze maandag in café Wilhelmina door een enerverend optreden van het Berlijnse trio Wurzel Aus C, dat begin jaren negentig door twee broers, pianist Zoran en drummer Dejan Terzic, samen met basklarinettist Rudi Mahall in Nuremberg werd opgericht. Bovenstaand citaat is afkomstig van Zorans website, waar onder het kopje 'Bonus Track' een compleet traktaat, een soort beginselverklaring van de band is terug te vinden, gevolgd door een al even strijdbare tekst van Bertolt Brecht, 'Gegen Verführung'.

Wie echter op basis van daarvan een superserieus en grimmig muzikaal statement verwachtte in Eindhoven, kwam bedrogen uit, want de setlist sprankelde met levendige, uplifting muziek, waarin ook de humor zeer zeker niet ontbrak. Dat bleek al meteen in 'Popcorn Revolution', waarmee het concert werd geopend. Een nummer vol razendsnelle, virtuoze riffs met een Monkiaanse touch van Terzic en Mahall, die schijnbaar moeiteloos werden gecounterd door drummer John Schröder, die we net als Mahall kennen van het helaas ter ziele gegane Der Rote Bereich. Plotse wendingen, stops of versnellingen, wervelwind Schröder werd er niet warm of koud van; zonder bladmuziek en met een blik op oneindig imponeerde hij met zijn continu vloeiende slagwerk.

Voor een band die ooit debuteerde met een versie van Robert Palmers 'Johnny And Mary', is het niet vreemd dat er het gespeelde materiaal - vrijwel allemaal eigen composities - in feite vaak 'verjazzte' improvisaties zijn op thema's die zo uit de popmuziek lijken te zijn overgestraald. Zo was daar het "kind of mellow" (Terzic) 'Bob Ross', een nummer met een ongecompliceerd 70's gevoel vol campy klanken, waarin Mahall de klarinet hanteerde. Op een ander moment hoorden we een bekend populair klassiek deuntje, dat totaal over de top werd gespeeld - inclusief overstuurde keyboardklanken. En soms passeerde er in de verhandelingen even een nonchalant quootje uit een popliedje.

Wurzel Aus C bracht fris-fruitige muziek, die vanuit een catchy opening plotseling zomaar volledig prettig kon ontsporen. Zoran Terzic attaqueerde zijn Wurlitzer met een branie die we ook van Michiel Braam kennen en de virtuositeit van Rudi Mahalls spel op de basklarinet mag bekend worden verondersteld - met zijn spicy spel inclusief boventonen kwam hij ook deze avond moeiteloos bovendrijven in het klankbeeld.

Bovenal kenmerkte het concert zich als eentje waar het spelplezier van afspatte. Hun titelloze album uit 2011 werd sindsdien nog een aantal malen gretig in de cd-speler gestopt...

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Vanavond speelt de band van Dejan Terzic, Melanoia, bij Axesjazzpower in Wilhelmina. Met in de gelederen onder meer Hayden Chisholm op altsax en Achim Kaufmann op piano.

Labels:

(Maarten van de Ven, 18.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.