Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Various artists - 'African Rare Groove Vol. 1' (Music Rough Guides, 2015)


Als er gemeenschappelijke kenmerken aan te wijzen zijn voor alle populaire Afrikaanse muziek, dan zijn dat ritme en herhaling. Een doorgecomponeerd stuk muziek, daar zul je in Afrika lang naar moeten zoeken. Al sluit ik niet uit dat er griotten zijn die zich op die manier uiten.

In de binnenlanden zullen ongetwijfeld nog gebieden te vinden zijn waar de volksmuziek nog 'puur' is, niet 'vervuild' door invloeden van buitenaf. Maar al vroeg in de koloniale geschiedenis deden christelijke koormuziek en militaire marsen zich gelden.

Ook op deze fascinerende sampler kun je invloeden van buitenaf aanwijzen. De International Orchestra Safari Sound uit Tanzania riep bij mij beelden op van het trio Los Paraguayos en de ska- en reggae-invloeden op The AB Sounds uit Malawi zijn eveneens evident. Maar er zijn ook kruisbestuivingen onderling. Zo hoor ik duidelijke Zuid-Afrikaanse input in de blazers van de Nigeriaanse Premiers Dance Band van Gentleman Mike Ejeagha. Dat Zuid-Afrika al relatief vroeg een platenindustrie had, zal mede debet zijn geweest aan de verspreiding van kwela, mbaqanga en de voorlopers daarvan over de rest van het continent.

Zuid-Afrika is met twee groepen vertegenwoordigd. West Nkosi laat zijn toetsen, blazers en bas schijnbaar autonome figuurtjes spelen, die perfect in elkaar grijpen. Het invloedrijke Malombo van gitarist Phillip Tabane klinkt met zijn penny whistles een stuk archaïscher. De stotende en hobbelende ritmes lijken de band uit elkaar te rammelen. Ook de opnamen van Osayomore Jopseph en Celestine Ukwu hadden in de jaren vijftig gemaakt kunnen zijn. Terwijl deze verzamelplaat toch een mooi beeld geeft van de meer obscure Afrikaanse popmuziek uit de jaren zeventig en tachtig.

Klik hier om samples van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 25.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.