Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rudresh Mahanthappa - 'Bird Calls' (ACT, 2015)

Opname: 4-5 augustus 2014

Zoals zoveel altsaxofonisten is ook Rudresh Mahanthappa zijn hele leven als muzikant al geïnspireerd door Charlie Parker. Deze liefde, want zo mag je het wel noemen, heeft nu geleid tot een album met de toepasselijke titel 'Bird Calls'. Zelf zegt hij hierover: "This album is not a tribute to Charlie Parker. It is a blissful devotion to a man who made so much possible. 'Bird Calls' on all of us to embrace the beauty of the world as it exists here and now."

Wat Mahanthappa doet op dit album, samen met trompetist Adam O'Farrill, pianist Matt Mitchell, bassist Francois Moutin en drummer Rudy Royston, is de muziek van Parker op een nieuwe manier benaderen, met eerbied voor de traditie. Hij heeft acht standards van Parker als uitgangspunt genomen, zeg maar als inspiratie, en op basis daarvan nieuwe melodieën gecomponeerd. Tussen de nummers die duidelijk geïnspireerd zijn op het werk van Parker heeft Mahanthappa korte intermezzi geplaatst, die vaak fungeren als een soort proloog. Ze zijn genaamd 'Bird Calls' #1 tot en met #5.

Als voorbeeld hier 'Chillin’', met als inspiratiebron 'Relaxin’ At The Camarillo'. Wat Mahanthappa hier doet is de solo van Parker terugbrengen tot de essentie en weer opnieuw opbouwen, om er vervolgens zijn eigen kleur aan te geven. Je hoort de kern van het nummer van Parker terug in 'Chillin', maar ook niet meer dan dat. Wat er nu staat is geen cover van het origineel, zelfs geen bewerking. Daarvoor is het verschil te groot. De beat van de ritmesectie in 'Chillin' is veel relaxter, inderdaad een beat om te chillen. Mahanthappa en O'Farrill blazen een boeiende dialoog en verderop zit een strakke bassolo van Moutin.

Bij 'Gopuram' is 'de bewerking' misschien nog wel het beste geslaagd. Het is een mooie combinatie van de erfenis van Parker en de Indiase roots van Mahanthappa. Het leidt tot een eclectisch en rijk stuk, waarin de erfenis van Parker weer een stap verder wordt gebracht. Zoals het ook hoort in de jazz.

Klik hier om te luisteren naar twee tracks van deze cd: 'On The DL' en 'Chillin’'.

Rudresh Mahanthappa speelt met dit kwintet op het komende North Sea Jazz Festival, op zondag 12 juli.

Labels:

(Ben Taffijn, 14.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.