Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Frank Carlberg & Leo Genovese – 'Shadows And Reflections' (Red Piano, 2015)

Opname: 23 juni 2014

Alsof je voorwerpen van een gezonken wrak hebt opgedoken waarvan je na veel gebik en gewrik nog steeds niet weet wat het zijn ("kijk, hier heeft een boutje gezeten"). Daar moet een deskundige aan te pas komen. Waar hebben we het over? We hebben het over de muziek van het klavierduo Frank Carlberg-Leo Genovese.

De helft van de tracks is van de hand van Thelonious Monk. Maar na één luisterbeurt had ik daar pas de helft van herkend. In 'Hornin’ In' lijkt de muziek om te beginnen achterstevoren te beginnen. 'Locomotive' is grondig uit elkaar geprutst en van de onderdelen zijn grappige abstracte speeltjes gefröbeld, die geen van alle op het spoor passen. Hedendaagse kamermuziek lijkt het wel. Professor Doctor Frankenstein heeft zich persoonlijk met 'Evidence' bemoeid. En nu weet ik ook hoe muziek klinkt wanneer je drugs hebt gebruikt. Luister naar 'Misterioso' en huiver. (Begin er toch niet aan, jongen!)

Om het analogon van het begin nog even vast te houden: 'Shadows And Reflections' is een tocht onder water langs ongekende kleurige koraalriffen, onvermoede stromingen en geheimzinnige ravijnen – op de verkeerde snelheid. Het titelstuk is zorgvuldig vormgegeven en wordt bedachtzaam vertolkt, waarbij Genovese zich met orkestraal orgelwerk dienstbaar opstelt. Tenminste, ik denk dat Carlberg de belangrijkste solist is – maar het omgekeerde zou ook heel goed kunnen in dit onderzeese spiegelpaleis.

'Zamba Para La Viuda' bevindt zich nabij de grens tussen muziek en stilte, casu quo gedektwitte ruis. Het meest op muziek zoals wij die kennen klinkt Carlbergs 'Tivoli'. Asjemenou, een walsje! Maar dat zal ook wel gehoorbedrog zijn.

Klik hier om van dit album 'Hornin’ In' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 30.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.