Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Florian Wittenburg – 'Aleatoric Inspiration' (Nurnichtnur, 2015)


Dit is muziek op de grens van zijn en niet-zijn. De composities van Forian Wittenburg hebben de kaalheid van de pianowerken van Erik Satie en Olivier Messiaen, maar dan nog radicaler. Muziek op water en brood. Inderdaad: je zou hier naar moeten luisteren in een kale, donkere en zeker niet te warme cel.

Zijn uitgangspunt bevalt me wel. Pianist Florian Wittenburg hanteert toevalsmethoden, maar wanneer het resultaat hem niet aanstaat, helpt hij het toeval een handje, maakt hij het mooier.

Soms, zoals in 'Aleatoric Inspiration – 1', klinkt een stuk alsof een cursor met Googlesnelheid langs alle mogelijkheden rent en er op onverwachte momenten een nootje uittrekt. Het procesmatige karakter van de muziek geeft haar ook structuur. 'Pulses & Drones' bestaat uit reeksen van vijf pianonoten met een lichte handicap, afgewisseld met bourdontonen die langzaam in elkaar overvloeien. Als ledverlichting die van kleur verandert. In Wittenburgs 'Dark Piece' gaan de uitstervende boventonen van de noten een eigen leven leiden. Als een reikoor dat commentaar levert op het gebodene.

Wanneer deze muziek nog ascetischer gaat leven zal ze ongemerkt ontslapen, gelijk de spin die wekenlang roerloos hangt te mediteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 1.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.