Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Feecho - 'Bums' (El Negocito, 2015)

Opname: 31 maart 2014
Kaja Draksler & Matīss Čudars - 'Miniatures From Our Living Room' (eigen beheer, 2015)
Opname: december 2014 - januari 2015

Kaja Draksler is een reizende ster in de Nederlands-Belgische improvisatiewereld. Actief in een veelvoud van projecten en samenwerkingsverbanden is zij niet weg te slaan van de podia, bijvoorbeeld in het kader van de Young VIPs Tour, die nog tot eind mei loopt. Tijdens die tournee presenteert zij tevens twee recente albums. Eén met slagwerker Onno Govaert en één met gitarist Matīss Čudars.

Aan de pianostijl herken je Draksler als je beide albums beluistert, maar dat is dan ook de enige overeenkomst tussen de twee. 'Bums', het album van Feecho, de naam die het tweetal aan de samenwerking heeft gegeven, is het resultaat van een liveconcert in Gent in maart 2014. De set bestaat uit drie vrij lange improvisaties, waarin de twee muzikanten elkaar aftasten, toenadering tot elkaar zoeken en elkaar evenzogoed afstoten. 'Goshi Goshi' start rustig met parelende notenslangen van Draksler en kabbelend slagwerk van Govaert. Het pianowerk neemt gaandeweg in kracht af tot het vrijwel volledig stilvalt. Er klinkt nog een enkele noot, als klokgelui. Govaerts drumspel intussen kraakt en wringt. Al met al is het een minimalistisch nummer met ingehouden spanning. Kenmerkend aan het pianospel van Draksler is dat ze veel zegt met weinig noten, veel stiltes laat vallen en zo de spanning opbouwt. Maar ze kan ook, en dat zit in het tweede deel van het nummer, overdonderen met een vloedgolf aan noten. Die ingehouden kracht vinden we ook terug in 'Nya', waarin je datgene wat Draksler speelt met goede wil een melodie zou kunnen noemen. Maar dan wel heel minimaal en met heel veel stiltes. Bijna mystiek. Dat het dat niet wordt is te danken aan Govaerts, die met zijn uithalen zorgt voor leven in de brouwerij.

'Miniatures From Our Living Room' is letterlijk opgenomen in de huiskamer van Draksler en haar levenspartner Čudars. Piano, gitaar en percussie zijn de ingrediënten. Wat direct opvalt in het eerste nummer 'Good Morning, Sky' is hoe goed de klank van de gitaar en de piano met elkaar mengen. Het is een energiek nummer, waarin de musici over elkaar heen buitelen als in een circusact. In 'Claudia', een ingetogen nummer, vallen de instrumenten juist perfect samen. Zozeer zelfs, dat je soms goed moet luisteren om de beide instrumenten uit elkaar te houden. Heel bijzonder is 'Sotto l’Ombrellone'. Het klaterende, zeer hoge pianospel klinkt nog het meest als het op hol geslagen mechaniek van een speeldoos. En verderop geeft het neusfluitje het nummer een onwezenlijk trekje. Ook 'Pluto' is bijzonder. Het zou goed passen als soundtrack voor een angstaanjagende thriller. De langgerekte tonen, een soort mist van klanken, zinderen. Alsof de muziek zo uit het onderaardse komt. 'Nina Nana' is weer een mooi voorbeeld van de ingehouden pianostijl van Draksler. Haar spel klinkt als een eenvoudig slaapliedje. Het is Čudars die hier met een tegenmelodie zorgt voor spanning. 'Humans', het slotnummer van de cd, kent invloeden vanuit de folk, met name door het slidegitaarspel van Čudars. Dát en het ingetogen pianospel van Draksler geven een weemoedige sfeer aan het nummer en sluiten het album waardig af.

Klik hier om het album 'Bums' te beluisteren.
Klik hier om vier tracks van 'Miniatures From Our Living Room' te beluisteren.

Op zondag 12 juli treedt Kaja Draksler op tijdens het North Sea Jazz Festival. In een duoconcert   met de Portugese trompetiste Susana Santos Silva.

Labels:

(Ben Taffijn, 6.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.