Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Terugblik
A Great Day in Amsterdam


De Wereld Draait Door stond maandag 13 april helemaal in het teken van de Nederlandse jazz om aandacht te vragen voor soul- en jazz-zender Radio 6, die na dit jaar gaat verdwijnen.

In de ochtend werd eerst een remake gemaakt van een van de beroemdste foto's uit de jazzgeschiedenis, 'A Great Day in Harlem' van Art Kane uit 1958, waarop de belangrijkste Amerikaanse jazzmuzikanten uit dat jaar te zien zijn. Voor de foto van 2015 werden 99 Nederlandse jazzmusici uitgenodigd. Fotojournalist Merlijn Doomernik nam de foto bij de Westergasfabriek in Amsterdam en was er zelf de honderdste gast op. Naast deze honderd genodigden bestond het hele publiek van deze speciale jazzuitzending uit Nederlandse jazzmusici. Radio 6 was vertegenwoordigd door presentatrice Mijke van Wijk.

De foto van Doomernik werd tijdens de uitzending onthuld. Ook waren er prachtige optredens van onder meer Eric Vloeimans, Bruut!, Anton Goudsmit, Ruben Hein, Wouter Hamel, Fay Claassen, Ntjam Rosie, Teus Nobel, Louis van Dijk en John Engels te zien. De aanwezige muzikanten waren zichtbaar opgetogen om elkaar in zo'n grote getale te weerzien, een kans die zich niet vaak voordoet. Tijdens de uitzending werden hilarische filmpjes vertoond en innemende gesprekken gevoerd. Geheel in het kader van die allesverbindende jazz.

De uitzending werd met ruim 1 miljoen kijkers goed bekeken. En hoe de selectie van de muzikanten voor de foto ook tot stand is gekomen, het is een mooie, kleurrijke afspiegeling van de rijke Nederlandse jazzcultuur.

Wil je de hele uitzending, of fragmenten nog eens terugkijken? Klik dan hier.

Labels:

(Donata van de Ven, 16.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.