Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
The voice is the most beautiful instrument of all

Fay Victor's Herbie Nichols SUNG, zaterdag 10 april 2015, De Singer, Rijkevorsel

Fier kondigde De Singer aan dat ze als enige Fay Victor naar Belgiƫ gehaald hadden met haar project SUNG. De zangeres tracht, met het schrijven van eigen teksten, de muziek van Herbie Nichols (1919-1963) beter bekend te maken bij het grote publiek. Pianist en componist Nichols schreef onder meer de muziek van 'Lady Sings The Blues', de beroemde song van Billie Holiday.

"The voice is the most beautiful instrument of all", aldus Herbie Nichols. En dat is nu juist het punt. Want zo'n uitspraak vraagt namelijk om nuancering. Zoals de vraag wat er van zo'n uitspraak overblijft als een stem je niet aanspreekt qua klankkleur, je niet kan boeien of emotioneren? Dan zit je gans het concert met een probleem.

Victors klank is scherp en penetrant. Haar improvisaties en scats zijn overdadig weelderig en acrobatisch. Hierdoor worden teksten tot onverstaanbaar gebrabbel. Ze scat, ze kreunt, ze hijgt, ze puft... maar vindt hier niet de weg naar hart en geest. Haar 'Lady Sings The Blues' doet je met weemoed denken aan de vertolking van Holiday. Het ontbeert de zeggingskracht door eenvoud, puurheid en timing. Victor is een improvisator pur sang en etaleert alle mogelijkheden van haar stem, maar vindt ook hier niet de weg naar hart en geest.

Momenten waarop zij haar reputatie waarmaakt zijn de unisono's van het trio. Dat waren knappe staaltjes qua zuiverheid van intonatie en timing. Waardering ook voor de sterke prestaties van haar begeleiders, pianist Achim Kaufmann en rietblazer Tobias Delius. Hun spaarzame solo's waren een verademing, maar hun solistisch aandeel was te beperkt.

Fay Victor wordt omschreven als een van de grootste vocalisten van het moment en het publiek - niet talrijk in opkomst, maar duidelijk adepten van Victor - deelde die mening en riep haar zelfs tweemaal terug voor een bisnummer. Zo zie je maar weer: zoveel hoofden, zoveel zinnen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Gerda Boel, 15.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.