Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Onweer boven Rijkevorsel

Dikeman / Aquarius / Serries, zaterdag 28 maart 2015, De Singer, Rijkevorsel

Het platenlabel Tonefloat New Wave of Jazz en De Singer zijn een samenwerking aangegaan, waarvan dit concert van tenorsaxofonist John Dikeman, drummer René Aquarius en gitarist Dirk Serries de aftrap vormde. Dikeman, onder andere bekend van Cactus Truck en Universal Indians, werkte al meerdere malen samen met Serries, bekend geworden met ambientachtige muziek. Dit trio, met de van Dead Neanderthals bekende Acquarius, is echter nieuw. En hier, in De Singer, speelde ze twee improvisaties.

De eerste paste goed in het beeld dat Serries in de loop van de jaren heeft opgebouwd. Hij begint het stuk dan ook door met een strijkstok zijn gitaar te bewerken. Golven spoelen de zaal in, vermengd met hoge klanken, als krijsende meeuwen. Dikeman fluistert en bromt lichtjes door zijn tenorsax. Aquarius beroert subtiel de bekkens. De lagen die op elkaar worden gestapeld, worden steeds complexer en het geluid zwelt aan. Dikeman blaast hoge, ijle en ijselijke tonen die het duister van de door Serries neergezette drone doorklieven. De slagen van Aquarius versterken het effect alleen maar meer.

De tweede set is van een andere orde. Hier begint Dikeman direct met een heftige, licht overstuurde, repeterende solo. Met een dwars gevoel voor groove, wild en extatisch. Met alle kracht die hij in zich heeft, tussendoor luidruchtig naar lucht happend, perst hij de noten uit zijn hoorn. Als Aquarius er beukend bij komt, groeit de solo uit tot een heftig duet. De sustain die Serries vervolgens toevoegt is als een inktzwarte onweerswolk, die boven het landschap hangt. Je voelt het: deze wolk kan ieder moment openbarsten in een enorme plensbui. En dat gebeurt in een grenzeloze climax. Waarbij vooral Dikeman en Aquarius los gaan. Serries houdt zich nog in, helaas.

Maar ook deze bui drijft over. Het einde is fluisterzacht, met sprookjesachtige slotgeluiden van Serries en Aquarius. De stilte na de storm. Maar Serries' reputatie als ambient artiest, zo lang gekoesterd, ligt intussen wel aan gruzelementen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Ben Taffijn, 5.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.