Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Jazz met beide benen in de traditie

Vein feat. Greg Osby, donderdag 16 april 2015, De Singer, Rijkevorsel

Ha, weer eens een avondje echte, onvervalste jazz. Waarbij de muzikanten stevig met beide benen in de Amerikaanse traditie staan, ook al gaat het hier om een Zwitsers trio. Maar wel een trio dat sinds 2006 aan de weg timmert, overladen wordt met goede kritieken en reeds enige albums op zijn naam heeft staan. Pianist Florian Arbenz, bassist Thomas Lähns en slagwerker Michael Arbenz zetten een perfecte groove neer. Een weldadig tapijt, waarop het voor altsaxofonist Greg Osby goed soleren is.

Want na een eerdere samenwerking van Vein met Dave Liebman, waarmee vorig jaar nog werd getourd, en Glenn Ferris in 2012, is het nu de beurt aan Greg Osby. Zijn spel wortelt duidelijk in de traditie, zoals we ook mogen verwachten van een artiest geboren in St. Louis, maar voegt hier beslist het één en ander aan toe met zijn lyrische, ritmische en harmonische stijl.

In 'No Change Is Strange' blaast Osby een fijnzinnige en toch ook krachtige melodie, vergezeld door het stuwende slagwerk van Michael Abenz. Gaandeweg verandert het saxwerk van kleur. Fel en schurend vervolgt Osby zijn zoektocht. Bijzonder is ook het duet tussen Lähns en Arbenz. Lähns strijkt een donkere partij met de laagste klanken die de bas kan produceren, terwijl Arbenz een droog ritme tikt op de rand van de trommel. Ook in 'Evidence' van Thelonious Monk laat het kwartet goed horen tot perfect samenspel in staat te zijn én raad te weten met de complexe ritmische patronen, zo eigen aan Monk. Natuurlijk speelt Florian Arbenz een belangrijke rol in dit nummer met zijn creatieve pianospel, maar ook Osby komt hier goed tot zijn recht met een paar energieke solo's. Een ander hoogtepunt is 'Truth' van Osby. Het nummer begint met een groovende bassolo van Lähns, de luisteraar in de sfeer brengend. De overige leden van het kwartet vallen bij in een aanstekelijke melodie. De solo die Osby hier vervolgens blaast is virtuoos en ritmisch.

Ook de nummers die Vein speelt zonder de bijdrage van Osby zijn de moeite waard en laten goed horen waartoe dit trio als pianotrio in staat is. Zo is 'From Swiss Mountains', een ode aan het thuisland, goed verklankt in het subtiele, serene pianospel van Florian Arbenz en ondersteund met accenten van Michael Arbenz en Lähns. Ook 'Funky Monkey' is een bijzonder stuk, eigenlijk één lange drumsolo in een funkachtig ritme, zo nu en dan doorsneden met hoekige reeksen akkoorden van het trio als geheel.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Ben Taffijn, 22.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.