Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Eindeloos samenspelen met kleurrijke vogels!

John Engels Kwintet feat. Fay Claassen, donderdag 16 april 2015, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Op 13 mei wordt John Engels 80. Om dit te vieren loopt er momenteel een Vogel Vrij Tour in wisselende bezettingen rond de drummer. In JazzCase Dommelhof omringde hij zich met een droomformatie, bestaande uit kleppers als Ruud Breuls (trompet), Benjamin Herman (altsax), Rob van Bavel (piano) en Ruud Ouwehand (bas) en Fay Claassen (zang). Hun doortocht in Neerpelt was dan ook echt wel een feest!

Met het openingsnummer 'Johnny’s Birthday' werd meteen de toon van deze hommage gezet. Een nummer van Cees Smal van The Diamond Five, een Nederlands hardbopcombo met ook John Engels in de gelederen dat in de jaren vijftig en begin jaren zestig furore maakte. Stuwend als een sneltrein met Benjamin Herman swingend op altsax, gevolgd door een chorus van Breuls en een stevige solo door Rob van Bavel, dit alles werd perfect ondersteund door percussionist Engels.

'Amsterdam Blues' is een nummer uit de jaren zeventig, destijds gesponsord door een gordijnenfabrikant - of was het motorfabrikant Puch - en oorspronkelijk uitgebracht op een van die akelige flexi-discs, zo'n plooibaar plaatje dat in die jaren vaker als promotie werd meegegeven. Maar toch wel een geweldig nummer met een mooie groove en met synchrone blazers. Een swingende melodie, waarin mooie trompet- , sax-, bas- en piano-improvisaties elkaar afwisselden.

Dan was het de beurt aan Fay Claasen, die haar stem gebruikt als instrument. Haar prachtige vocalises werden subtiel begeleid met brusheswerk van John, waarvoor hij zo gekend is. Ook het tweede nummer, met ondersteuning door Herman op altsax, leverde hemelse momenten op, mede door de frisse, speelse maar bovenal vitale inbreng van Engels. Meesterlijk samenspel van drums, altsax en de warme stem van Claassen, kortom klasse.

Uitbundig was 'John’s Abbey', een compositie van pianist Bud Powell. Beide blazers afwisselend solerend, geruggesteund en voortgestuwd door een op dreef zijnde Engels, maar ook de mooie baspartij van Ouwenhand bezielde dit nummer. Met de standard 'This Song Is You' sloot Claassen hartverwarmend het eerste deel van de avond af. Even naar adem happen...

Na de pauze ging het verder met 'Bohemia After Dark', een nummer uit het Diamond Five-repertoire, en met de wondermooie ballad 'Almost Blue' van Elvis Costello, ook bekend in de versie van Chet Baker. Een perfect stuk voor de warme zachte stem van Claassen, met Breuls lazy op trompet en met een zalige pianosolo van Rob van Bavel. 'Almost Blue' is ook terug te vinden op de cd 'Live In Tokyo' van Chet Baker, waar John Engels achter de drumkit zat. Met de ballad 'The Touch Of Your Lips' werd het concert afgesloten.

Het talrijk opgekomen publiek genoot van The Ruby Five, de formatie voor deze gelegenheid opgebouwd rondom John Engels. Een swingend avondje jazzgeschiedenis in een ontspannen sfeer en met een groep musici waarvan het spelplezier afdroop.

Recent verscheen ook de John Engels-biografie 'Hé vogel, wanneer spelen we weer?' van journalist Jeroen van de Valk en op YouTube vind je een resem filmpjes naar aanleiding van 80 jaar John Engels. Ronduit indrukwekkend is de lijst van musici met wie hij het podium deelde, waaronder Chet Baker, Dizzy Gillespie, Kid Dynamite, Boy Edgar, Stan Getz, Toots Thielemans, Ben Webster. Maar in het trio Barnicle Bill speelt hij zij aan zij met twee jongere muzikanten, Miguel Martinez en Mark Haanstra. Muzikanten uit verschillende generaties, voor Engels steeds weer nieuwe muzikale uitdagingen. Hij is te horen op meer dan 250 platen. Een eindeloos samenspelen met talrijke kleurrijke 'vogels'.

Speelvogel speel!

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Robert Kinable, 27.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.